Западът дава 244 млн. долара за разминиране на Украйна

Съюзниците на Украйна ще отделят 244 милиона долара в допълнение към специално оборудване за нуждите на страната от хуманитарно разминиране. Това съобщи украинският първи вицепремиер и министър на икономиката Юлия Свириденко, цитирана от „Ройтерс“.

„Нашата задача е не само да разминираме цялата територия, за да спасим живота на хората, но и да ускорим този процес“, подчерта тя.

Това е въпрос на икономическо възстановяване, защото колкото по-скоро върнем в обращение потенциално минираните земи, толкова по-бързо ще се развие бизнес върху тях“.

Русия остави големи площи земя, превърнати в минни полета, след като спря първоначалната си инвазия в Украйна през първата половина на 2022 г. и премести силите си на изток.

В началото на декември Държавният департамент на САЩ изчисли, че около 160 000 квадратни километра украинска земя трябва да бъдат проверени за опасност от поставени взривни устройства. Това е почти половината от територията на Германия.

Съгласно ООН хуманитарното разминиране е разчистване на „земя, така че цивилните да могат да се завърнат в домовете си и към ежедневието си, без да бъдат застрашени от възможен взрив“.

Свириденко заяви, че до края на годината Украйна ще получи десет машини за разминиране от хърватската инженерна фирма DOK-ING, както и още десет от базираната в Швейцария Global Clearance Solutions.

Международните партньори ще осигурят и стотици металдетектори и пиротехнически машини, както и индивидуални комплекти и оборудване за разминиране.

Сред доставчиците са Япония, Канада, Корея, Швейцария, Литва, Фондация „Хауърд Г. Бъфет“, Програмата за развитие на ООН и други.

Сключени са и споразумения с DOK-ING и датската фирма за машини HYDREMA относно установяване на производството в Украйна.

Нюз бг

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram