Ердоган: Швеция трябва да изпълни своята роля срещу тероризма преди срещата на върха на НАТО

Ако се очаква Турция да отговори на очакванията на Стокхолм за кандидатстване в НАТО, Стокхолм трябва да изпълни своята роля срещу терористичната организация преди срещата на върха на НАТО, каза турският президент Реджеп Тайип Ердоган.

„Срещата на върха на НАТО ще се проведе във Вилнюс. Надявам се, освен ако не се случи нещо извънредно, да присъствам.

„Очакванията на Швеция не означават, че ние ще се съобразим с тези очаквания. За да се съобразим с тези очаквания, на първо място Швеция трябва да изпълни своята част“, каза Ердоган във вторник пред репортери.

Изказването му дойде в президентския самолет на връщане от първото му задгранично турне след преизбирането съответно в Турската република Северен Кипър и Азербайджан.

Ердоган напомни на репортерите, че е имал среща с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг в Истанбул в началото на юни.

„Това, което му казахме, беше следното: Ако очаквате да отговорим на очакванията на Швеция, на първо място, Швеция трябва да изтрие това, което е направила тази терористична организация. Докато изразявахме това на Столтенберг, по това време, за съжаление, терористите демонстрираха в улиците отново в Швеция“, каза президентът.

По пътя към членство в НАТО Ердоган призова Стокхолм да засили полицейските сили, за да попречи на терористите от ПКК да действат в Швеция.

„Какво правят полицейските сили? Работата на полицейските сили е да ги спират… Вече има права, дадени на полицейските сили в закони и конституции. Използвайте тези права. Вие няма да използвате тези права, тогава ще кажете ни: „Елате и вземете Швеция в НАТО“.

„Къде е антитерористичната част на НАТО? НАТО трябва да се справи с това веднъж. След като не сме се справили с това, не можем да се отнасяме към тях (Швеция) като към синеокото момче във Вилнюс“, каза Ердоган.

Той добави, че Акиф Чагатай Килич, неговият главен съветник, ще ръководи среща в сряда, на която ще даде съобщението: „Това е мнението на нашия президент, определено не очаквайте нещо различно във Вилнюс“.

Четвъртата среща за постоянен съвместен механизъм между Турция, Финландия, Швеция и НАТО започна в турската столица Анкара в сряда.

Срещата идва преди лидерите на НАТО да се съберат на върха във Вилнюс, Литва на 11-12 юли.

Финландия и Швеция кандидатстваха за членство в НАТО скоро след като Русия започна война в Украйна през февруари 2022 г.

Въпреки че Турция одобри членството на Финландия в НАТО, тя чака Швеция да се съобрази с тристранния меморандум, подписан миналия юни в Мадрид, за да отговори на опасенията на Анкара за сигурността относно тероризма.

Швеция прие закон срещу тероризма през ноември, надявайки се, че Анкара ще одобри кандидатурата на Стокхолм за членство в НАТО. Новият закон, който влиза в сила от 1 юни, позволява на властите да преследват лица, които подкрепят терористични групи.

Няколко външни министри се надяват, че Турция ще одобри кандидатурата на Швеция преди срещата на върха на НАТО следващия месец.

Евроком

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram