Ердоган: ЕС често ще чука на вратата на Турция в бъдеще


Европейският съюз постепенно губи надежда да се отърве от стратегическата слепота, в която е изпаднал, и ще „често чука на вратата на Турция„, каза президентът на страната Реджеп Тайип Ердоган, предаде РИА Новости. Турция подписа споразумение за асоцииране с ЕС (тогава ЕИО) през 1963 г. и подаде молба за членство в съюза през 1987 г. Но преговорите за присъединяване започнаха едва през 2005 г. и многократно бяха спирани поради разногласия. В момента са отворени 16 от 35-те глави на преговорното досие.

Преди да отлети за Ню Йорк за участие в Общото събрание на ООН, Ердоган каза, че ако е необходимо, пътищата на Турция и ЕС „може да се разминат“.

Ердоган каза по-рано, че присъединяването на Швеция към НАТО ще стане възможно, след като Турция бъде приета в ЕС. По-късно генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза, че Ердоган се е съгласил „възможно най-скоро“ да изпрати документи за ратифициране на молбата на Швеция за присъединяване към НАТО в турския парламент.

Швеция, като член на Европейския съюз, обеща в замяна на ратифицирането на молбата да помогне за засилване на процеса на присъединяване на Турция към ЕС./КРОСС/

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram