Един убит и най-малко 18 ранени при нови сблъсъци между Киргизстан и Таджикистан

Най-малко 18 киргизстанци, сред които четирима военни, са ранени днес при нови сблъсъци на границата между Таджикистан и Киргизстан, враждуващи страни от Централна Азия. Това съобщиха властите в Бишкек, предаде Франс прес.

Киргизстанското здравно министерство информира за 18 души, настанени в болници. Най-малко четирима военни са получили огнестрелни рани при стълкновения в региона Баткен, Югоизточен Киргизстан.

Киргизстанският Държавен комитет за национална сигурност съобщи за „интензивни сблъсъци“ в граничната зона и обвини Таджикистан, че „обстрелва киргизстанската територия с целия арсенал, който притежава“, продължавайки да разполага „тежка техника“.

Таджикистанците използват тежка бронирана техника, реактивни системи за залпов огън и авиация. Киргизстанските военни отразяват атаките и не им дават възможност да превземат селища в Киргизстан, заяви комитетът, цитиран от ТАСС.

Жителите на редица села по границата са избягали от зоната на сраженията според киргизстанското министерство на извънредните ситуации, което добавя, че е открило центрове за настаняването им.

От своя страна Таджикистан обвини киргизстанските сили, че рано тази сутрин са открили огън по таджикистански гранични постове, но засега не съобщава за жертви там.

Руската новинарска агенция РИА Новости информира за един убит и трима ранени таджикистански граничари. За един убит граничар и ранени негови колеги и мирни жители съобщават хора от местното население, цитирани от ТАСС по таджикистанската агенция Азия-плюс.

Таджикистанската гранична служба, цитирана от ТАСС, заяви, че „съответните“ таджикистански органи два пъти тази сутрин са спирали огъня едностранно и са предлагали преговори, но киргизстанските военни са пренебрегнали предложенията, атакували са къщи на мирни жители и са подпалили сгради.

Киргизстанското външно министерство връчи протестна нота на таджикистански представители заради ескалацията на напрежението по границата. Киргизстан поиска спиране на огъня и изтегляне на войските от таджикистанска страна, съобщи ведомството.

Според киргизстанската дипломация външните министри на двете страни са провели разговор в опит да успокоят ситуацията.

Президентите на двете страни участват в момента в среща на върха на Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС) в Узбекистан, се казва в съобщение на Ройтерс.

Генералният секретар на Организацията на договора за колективна сигурност (ОДКС) Станислав Зас разговаря днес със секретарите на Съветите за сигурност на Киргизстан и на Таджикистан Марат Иманкулов и Насрулло Махмудзода. Тримата се обявиха за незабавно спиране на огъня по границата, съобщи ОДКС.

Шефовете на комитетите за национална сигурност на Киргизстан – Камчибек Ташиев, и на Таджикистан – Саймумин Ятимов, преговарят за спиране на огъня, а междувременно стрелбата по границата позатихва, информира киргизстанското ведомство.

При сблъсъци по границата в началото на седмицата бяха убити двама таджикистански граничари, имаше и ранени от двете страни.

Близо половината от 970-километровата граница между двете държави се оспорва, а напредъкът в делимитацията й е бавен през последните години, посочва АФП.

БТА

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram