Еврокомисарят Тиери Бретон: ЕС няма нужда от „Спутник V“

Еврокомисарят Тиери Бретон заяви, че ЕС няма нужда от „Спутник V“. Според него е необходимо масово да се произвеждат и разпространяват вече одобрените в Европа четири ваксини срещу коронавирус. Европа може да достигне колективен имунитет към 14 юли, френския национален празник, заяви още в неделя по телевизионния канал TF1 европейският комисар по вътрешния пазар Тиери Бретон, съобщава ТАСС.

„От март до юни ние ще поставимм от 300 милиона до 350 ммлн. дози ваксини в Европа. Тъй като Европа е континентът с най-много ваксини (четири), одобрени от медицинските регулатори, ние сме първият континент по производство на ваксини. Ние абсолютно не се нуждаем от „Спутник V“. (…) Що се отнася до „Спутник V“, руснаците имат проблеми с производството му и ако се нуждаят от помощ, ще се върнем към това през втората половина на годината, но сега приоритетът са европейците“, каза френският еврокомисар.

Според него е необходимо масово да се произвеждат и разпространяват вече одобрените ваксини.

Европа може да достигне колективен имунитет на 14 юли, заяви още еврокомисарят за вътрешния пазар. „Да вземем една символична дата: на 14 юли, ние ще имаме възможността да достигнем имунитет на целия континент“, каза еврокомисарят. „Това е последната права, защото знаем, че за да победим тази пандемия, има само едно решение: да се ваксинираме. Ваксините идват“, увери Тиери Бретон.

Междувременно доверието на европейците във ваксината на „АстраЗенека“/“Оксфорд“ е спаднало през последните две седмици, на фона на тревогите от евентуални странични ефекти, сочи социологическо проучване на ЮГов, цитирано от „Ройтерс“ и Франс прес.

Ваксината на „АстраЗенека“/“Оксфорд“ е смятана за по-опасна, отколкото по-безопасна сред анкетираните във Франция, Германия, Испания и Италия, според проучването, реализирано от 12 до 18 март сред 8000 души в седем европейски страни.

Във Франция недоверието към ваксината на „Астра/Зенека“ е 61 процента, срещу само 23 процента, които я смятат за безопасна.

В Германия близо 55 процента от анкетираните германци /+15 процентни пункта/ казват, че тя не е безопасна, докато по-малко от една трета я смятат за безопасна.

Във Великобритания, обратно, над три четвърти от анкетираните имат доверие на ваксината на шведско-британската компания, макар че този процент леко е спаднал до 77 процента /-4 процентни пункта/.

Доверието в безопасността на ваксините на „Пфайзер“ и „Модерна“ не се е променило, според проучването на ЮГов, съобщава БТА.

Епицентър

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram