Евродепутат каза на Фон дер Лайен да млъкне: Коя сте вие да говорите от името на всички ни?

Публикация на Урсула фон дер Лайен в социалната мрежа X, преди Twitter, предизвика гневна реакция на евродепутата от Ирландия Клеър Дейли.

Председателят на Еврокомисията реши да обяви каква е позицията на ЕС по повод войната между Израел и палестинците в Газа, въпреки че не е имало извънредна среща на Европейския съвет, който определя и решава външната политика на Евросъюза.

Фон дер Лайен написа: „Днес терористите от „Хамас“ удариха сърцето на Израел, като заловиха и убиха невинни жени и деца. Израел има право да се защитава – днес и в идните дни. Европейският съюз застава зад Израел.“

Евродепутатът Клеър Дейли й отговори гневно: „Коя си мислите, че сте? Вие не сте избрана и нямате правомощия да определяте външната политика на ЕС, която се определя от Европейския съвет.

Европа не „застава зад Израел“. Ние сме за мир. Вие не говорите от наше име. Ако нямате какво градивно да кажете, а явно нямате, млъкнете“, написа евродепутатката.

Ирландия, която Клеър Дейли представлява в Европарламента, има исторически връзки с Палестина. След като Ирландия се присъедини към Европейския съюз през 1973 г., Дъблин пое инициативата да защитава палестинската кауза в Европа. През февруари 1980 г. Ирландия беше първата членка на ЕС, която призова за признаването на палестинската държава.

Сблъсъците между ирландските мироопазващи сили на ООН в Ливан и израелската армия между 1978 и 2000 г. влошиха отношенията между Иралндия и Израел. 45 ирландски войници загинаха по време на служба към ООН в Ливан, а ирландското правителство обвини Израел, че е пряко или косвено отговорен за най-малко 15 от тези смъртни случаи, включително отвличането и екзекуцията през април 1980 г. на редниците Томас Барет и Дерек Смолхорн, извършена от армията на Южен Ливан, християнска милиция, съюзник на Израел.

Източник: Обективно бг

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram