Доналд Туск се закле като премиер на Полша

Правителството на новия полски премиер Доналд Туск положи клетва – последната стъпка в предаването на властта, което бележи огромна промяна след осем години националистическо управление, съобщава „Ройтерс“.

След години на спорове между Варшава и Брюксел при предишното правителство, водено от партията „Право и справедливост“ (ПиС), назначаването на бившия председател на Европейския съвет Туск породи надежди за по-гладки отношения с останалата част от Европейския съюз.

В реч пред парламента вчера Туск обеща да осигури милиарди евро за Полша, които бяха замразени от ЕС поради опасения относно върховенството на закона.

Задачата му обаче може да бъде усложнена от съдиите, назначени съгласно реформите на ПиС, които според критиците подкопават независимостта на съдилищата, и от правото на президента Анджей Дуда – съюзник на ПиС, за налагане на вето върху закони.

Трябва да бъдете оптимисти“, заяви Туск преди церемонията по полагане на клетва в президентския дворец. „Надявам се, че имаме общи цели, дори ако имаме различни пътища и опит. Никой няма съмнения, че трябва да служим на Полша“.

В понеделник Конституционният съд на Полша постанови, че законодателството за съдебна реформа, което страната трябва да приеме, за да получи достъп до фондовете на ЕС, е противоконституционно.

Той стигна до същото заключение и относно санкциите, наложени от Върховния съд на ЕС, преди да стигне до окончателно решение, известно като временни мерки.

Очаква се Туск да пътува до Брюксел за срещата на върха на ЕС, която ще се проведе в четвъртък и петък.

Освен че се опитва да отблокира средства за Полша, Туск ще добави подкрепата си към кандидатурата на Украйна за евентуално присъединяване към ЕС.

На фона на нарастващите опасения в Киев относно ангажимента на неговите западни съюзници да финансират отбраната му срещу нахлуването на Русия, Туск увери, че Полша ще се застъпи за продължаване на подкрепата.

Украйна е изправена пред възможността Унгария да не ѝ даде зелена светлина за започване на преговори за присъединяване към ЕС на среща на върха в Брюксел.

Източник: Нюз бг

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram