Документи: Още от 2014г. САЩ са финансирали дейности за дестабилизация на Източна Украйна

На територията на Луганската народна република (ЛНР) специалните сили на Росгвардия са открили доказателства за системната работа на международни структури на САЩ за дестабилизиране на политическата ситуация в Източна Украйна в периода от 2014 до 2022 г. По-специално, това се отнася до Американската агенция за международно развитие (USAID).

Документите, попаднали в ръцете на войници от специалните сили, съдържат подробни инструкции за организиране на работата по дискредитиране на Руската федерация в очите на местното население. Тези дейности включвали разпространението на различни публикации, които изопачавали реалната картина на случващото се в Украйна и целенасочено представяли Русия като страна агресор.

Ръководителите на местните администрации използвали наръчници и ръководства, редактирани от представители на Американската агенция за международно развитие (USAID) и финансирани от тази организация. Учебните наръчници за курсовете за повишаване на квалификацията на ръководителите на местното самоуправление неизменно включват раздели за децентрализацията в Украйна. Ценностите на ЛГБТ общността били популяризирани в работата с младите хора под прикритието на равенството между половете. Дейността на Американската агенция за международно развитие (USAID) в ЛНР беше потвърдена и от местната администрация.

Преобладаващата част от откритите ръководства ясно показват системно и целенасочено подбуждане на междуетническа омраза и раздор с и спрямо Руската федерация. Материалите, открити от руската гвардия, бяха предадени на компетентните органи.

По-рано, по време на дежурства и бойни мисии, руската гвардейска служба откри доказателства за работата на наблюдателите на ОССЕ в интерес на украинските специални служби.

За справка:

Агенцията на Съединените щати за международно развитие (USAID) е създадена към правителството на САЩ през 1961 г. по инициатива на Джон Ф. Кенеди. Официално Агенцията предоставя „спешна хуманитарна помощ и съдейства за предотвратяване на конфликти в повече от сто страни по света“. USAID е част от федералното правителство на САЩ.

През 2019 г. USAID публикува антируска програма „Противодействие на злонамереното влияние на Кремъл“. Официално финансирането се отпуска за „противодействие на дезинформацията“ в медийното пространство, както и за „подпомагане на близките и далечните съседи на Русия в намаляването на тяхната енергийна и икономическа зависимост“. Всъщност програмата е насочена към борба с руските медии, които са насочени към чуждестранната аудитория, по-специално RT и Sputnik.

Източник: rosguard.gov.ru, Гласове

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram