Доклад: През 2025 г. аерокосмическите сили на САЩ могат да контролират времето за военни цели

Дълго време наричана „теория на конспирацията“, днес модификацията на времето или т.н. геоинженерство се прилага масово в различни части на света под формата на експерименти за предизвикване на изкуствен дъжд с пръскане на сребърен йодид или солни кристали в атмосферата. Включително и в България. Тестове за предизвикване на изкуствен дъжд чрез пръскане на сребърен йодид във въздуха се проведоха на летището край русенското село Щръклево в началото на месеца. Преди дни американските медии съобщиха, че „първият тест на открито в САЩ за ограничаване на глобалното затопляне чрез увеличаване на облачната покривка чрез пръскане на аерозоли във въздуха стартира от палубата на изведен от експлоатация самолетоносач в залива на Сан Франциско“. Вашингтонския университет не обяви публично експеримента, за да избегне обществената реакция.

Модификацията на времето обаче може да се използва не само за граждански, но и за военни цели. Първоначалният интерес на Министерството на отбраната на Съединените щати  датира от края на 40-те години на миналия век, когато американската армия участва в проекта Cirrus.

По време на войната във Виетнам САЩ извършват операция „Попай“. Целта е да наводнят маршрутите за доставка, използвани от северновиетнамците в Южен Виетнам, чрез „засяване“ на облаци в района. Когато обаче операцията става публично известна, започва изслушване в Конгреса и изследванията за модификация са преустановени.

САЩ и СССР започват преговори, тъй като ЦРУ предполага, че руснаците имат също военна програма за водене на метеорологична война, според разсекретени документи на американското разузнаване.

Така се стига до приемането на Конвенцията на ООН за забрана на военна или друга вражеска употреба на техники за модификация на околната среда. Конвенцията беше подписана в Женева на 18 май 1977 г. и влезе в сила на 5 октомври 1978 г. Тя забранява използване на промяна на времето за убиване или осакатяване на хора. Например, предизвикване на мълнии за удар на вражеска пехота е незаконно. Въпреки това конвенцията не забранява „локални, непостоянни промени“. Това означава, че на практика модификацията на времето от военните не е забранена, ако не предизвиква непосредствено смърт или постоянно увреждане.

Метеорологична война

„През 2025 г. аерокосмическите сили на САЩ могат да „притежават времето“, като се възползват от нововъзникващите технологии и развитието на тези технологии към приложения за водене на война. Целта на този документ е да очертае стратегия за използване на бъдеща система за модификация на времето за постигане на военни цели.“ Това пише в доклад на ВВС на САЩ от 1996 г. за възможностите от използването на модификация на времето за военни цели от американската армия.

В документа се посочва още: „Усилие с висок риск и висока награда, промяната на времето предлага дилема, подобна на разделянето на атома. Докато някои сегменти от обществото никога няма да са склонни да разглеждат противоречиви въпроси като модификация на времето, огромните военни способности, които биха могли да произтекат от това поле, се игнорират в наш ущърб. От подобряване на „приятелски“ операции или прекъсване на тези на врага… до пълно господство над глобалните комуникации и противопространствен контрол, модификацията на времето предлага на военния боец широка гама от възможни опции за победа или принуда на противника“.

Докладът подчертава, че технологичният напредък в пет основни области е необходим за интегрирана промяна на времето: (1) усъвършенствани техники за нелинейно моделиране, (2) изчислителна способност, (3) събиране на информация и предаване, (4) глобален сензорен масив и (5) техники за намеса във времето. Някои инструменти за намеса съществуват днес, а други могат да бъдат разработени и усъвършенствани в бъдеще, посочва анализът.

В най-широк смисъл изменението на времето може да бъде разделено на две основни категории: потискане и интензификация на метеорологичните модели. В екстремни случаи това може да включва създаването на напълно нови метеорологични модели, затихване или контрол на силни бури, или дори промяна на глобалния климат. В най-леките и най-малко противоречиви случаи може да се състои в предизвикване или потискане на валежи, облаци или мъгла за кратък период от време над малък регион.

Taкива мерки включват генериране и разсейване на валежи, облаци и мъгла; модификация на локализирани системи за буря; и използването на йоносферата и близкия Космос за контрол и доминиране над комуникациите. Тези приложения са в съответствие с Инструкция CJCSI 3810.01, „Метеорологични и океанографски операции“ на американската армия, според доклада.

Модификация на йоносферата (горния слой на атмосферата)

Този способ – йоносферна модификация – е нужен на военните за прекъсване на комуникацията или радарните излъчвания на врага.

Тъй като комуникациите с висока честота се контролират директно от свойствата на йоносферата, изкуствено създадена област на йонизация може да наруши електромагнитното излъчване и сигналите на врага.

Доклад: През 2025 г. аерокосмическите сили на САЩ могат да модифицират времето за военни цели

В доклада пише, че са „проучени или са предложени редица методи за модификация на йоносферата, включително инжектиране на химически изпарения и нагряване или зареждане чрез електромагнитно излъчване или лъчи от частици (като йони, неутрални частици, рентгенови лъчи, MeV частици и енергийни електрони)“.

Важно е да се отбележи, че много от техниките за модифициране на горната атмосфера са демонстрирани успешно експериментално, пише в документа и се подчертава, че „в началото на 80-те години на миналия век Бразилия проведе експеримент за модификация на йоносферата чрез химическа инжекция.“ Посочва се също, че първото такова изследване е на съветския учен А. В. Гуревич чрез създаване на изкуствена йоносфера.

Модификация на времето чрез нанотехнологии

Друг доклад на Въздушното командване и Военния университет във военната база „Максуел“ на САЩ разглежда възможностите за модификация на времето чрез нанотехнологии. Документът е озаглавен „Оперативна защита чрез контрол на времето през 2030 г.“

Докладът анализира възможното използване на облаци от микроскопични компютърни частици, които комуникират помежду си, за да образуват „интелигентна“ мъгла, която може да се използва за различни цели.

„Интелигентните“ материали, базирани на нанотехнологии, биха могли да коригират размера си до оптимална големина при „засяване“ на мъгла и дори да направят корекции по време на процеса. Те могат също така да подобрят своите качества на разпръскване, като регулират плаваемостта си, като общуват помежду си и като се насочват в мъглата.

Нанобалоните, микроскопични балони, покрити с „нано кожа“,  ще могат да предоставят незабавна и непрекъсната обратна връзка за ефективността си, като се интегрират с по-голяма сензорна мрежа. Те могат също да променят температурата си, за да подобрят ефектите си на „засяване“. Безпилотните летателни апарати могат да се използват за доставка и разпространение на тези „интелигентни“ материали.

Експериментите в армейски изследователски лаборатории показват възможността за генериране на мъгла. Те са използвали търговско оборудване, за да генерират гъста мъгла в район с дължина 100 метра. По-нататъшно проучване показва, че мъглите са ефективни при блокирането на голяма част от UV / IR / видимия спектър, ефективно маскирайки излъчвателите на такава радиация от инфрачервени оръжия. Тази технология би позволила на малка военна единица да избегне откриването в инфрачервения спектър. Мъглата може да се генерира бързо, да прикрие движението на танкове или пехота или да скрие военни операции, съоръжения или оборудване.

Тези изкуствени облаци могат да бъдат използвани за защита срещу лазерни и микровълнови оръжия. Тези оръжия имат един съществен проблем: лазерният лъч не може да проникне през водна пара, която е непрозрачна за видимата светлина. Преди оръжието да бъде въведено за употреба (тези оръжия все още са в експериментална фаза и САЩ извършват тестове с тях в Близкия Изток – б.р.), то може да бъде победено чрез водна пара, пише в доклада.

На снимката: Бомбардировач WB-57 наблюдава горните слоеве на атмосферата за аерозоли и други вещества, които според НАСА биха могли да бъдат използвани за охлаждане на Земята. Снимка: NOAA

Автор: Диляна Гайтанджиева

Източник: Обективно бг

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *