Днес отбелязваме Световния ден на творчеството и иновациите

Всяка година на 21 април се отбелязва Световният ден на творчеството и иновациите. Денят е определен с резолюция на Организацията на обединените нации (ООН) от 2018 година, за да популяризира значението на творчеството и иновациите във всички аспекти на индивидуалното и колективното човешко развитие.

Този ден също подчертава значението на творчеството и иновациите за решаване на проблеми в икономическото, социалното и устойчивото развитие. От 2002 г. се отбелязва от граждани и организации в повече от 50 страни.

По случай Световния ден на творчеството и иновациите припомняме пет иновации, променили света.

Изобретяването на печатарската преса на Гутенберг

Изобретяването на печатарската преса от Йоханес Гутенберг през 1440 г. направи книгите по-достъпни за всички и постави началото на „Епохата на Просвещението“.

Хартиената валута

В края на 1600 г. хартиената валута, която произхожда от Китай през девети век, се разпространява в Европа като заменя монети, благородни метали и други средства за търговия.

Телеграфният апарат

Използвайки морзовата азбука за изпращане на съобщения по електрически кабели, телеграфната машина значително подобрява скоростта и удобството на комуникацията на дълги разстояния.

Парният локомотив

Разработването на парната машина от Джеймс Уат през 1700 г. проправи пътя за автомобилите и самолетите.

МПС

Развитието на автомобилите оказа дълбоко влияние върху всички аспекти на живота, не само върху транспорта.

Целта на Световния ден на творчеството и иновациите е да повиши осведомеността. Споделяйте в социалните мрежи, като използвате хаштага #creativityandinnovationday.

Източник: pixelmedia.bg

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *