Дмитро Кулеба апелира ЕС да не плаща руския газ в рубли

Украинският външен министър Дмитро Кулеба призова държавите от ЕС да не се съгласяват с новото условие на Москва да плащат природния газ в рубли, спредаде БНР.  Новината за смяната на валутата бе обявена лично от стопанина на Кремъл Владимир Путин. Той обясни, че плащанията в рубли ще са задължителни само за страни, включени в списъка на „неприятелските“ ( в него попадат и всички от ЕС).     

„Ако някоя страна от ЕС се преклони пред унизителните искания на Путин да плаща за руския петрол и газ в рубли, това ще бъде като да помага на Украйна с една ръка и с другата да помага на руснаците да убиват украинци. Призовавам съответните държави да направят мъдър и отговорен избор“, заяви Кулеба.

Вчера германският министър на икономиката Роберт Хабек коментира, че решението на Путин за смяна на валутата на разплащане е „нарушение на договорите за доставка на газ“. 

България също реагира бързо на новината, но по съвсем неочакван начин –  вчера енергийният министър Александър Николов обяви, че не вижда проблем и че България може да се издължава за руския и в рубли, щом Москва така е решила.

Не е ясно дали София ще преосмисли прибързаната си позиция днес – след призива на Кулеба. 

СЕГА

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram