Джо Байдън обяви, че има рак

Президентът на САЩ Джо Байдън разбуни обществеността в сряда, изнасяйки реч за замърсяването и глобалното затопляне. Байдън обяви, че е болен от рак, което накара Белия дом да реагира бурно.

Американският президент (79) коментира замърсяването, причинено от петролните рафинерии в щата, в който е роден и израснал. Байдън е от Клеймонт, Делауеър, щат, който отдавна държи черния рекорд по брой болни от рак.

„И поради тези рафинерии аз и много хора, с които съм израснал, се разболяхме от рак и затова Делауеър имаше най-висок процент на рак в нацията от много години“, каза Байдън.

Говорителят на Белия дом Андрю Бейтс, попитан от „Ню Йорк пост“ дали американският президент има рак, обясни, че преди да встъпи в длъжност президент, Байдън е имал няколко вида рак на кожата, които са били лекувани и отстранени.

Американската общественост е объркана от факта, че Байдън използва сегашно време вместо минало време, когато говори за рака си. Допълнително объркване е докладът от неговия лекар д-р Кевин О’Конър.

Лекарят пише в доклада, че Байдън има рак на кожата, но той е причинен от престой на слънце без носене на защитен фактор и не се споменава излагане на химикали и замърсяване. В младостта си Байдън е работил като спасител на басейн, поради което е бил постоянно изложен на слънчевите лъчи. Миналата година неговият лекар каза в доклад, че „в момента няма участъци от кожата на президента, които да изглеждат подозрителни“.

Евроком

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram