Десетки са жертвите на земетресението в Индонезия

Най-малко 48 души са загинали вследствие на двете земетресения и вълната цунами, връхлетяла индонезийския остров Сулавеси в петък. За това съобщава агенция Асошиейтед прес, позовавайки се на информация на официален представител от спасителните служби.

земетресение Индонезия
БГНЕС

Той добавя, че четири болници в пострадалия от земетресение и цунами град Палу на остров Сулавеси съобщават за 48 загинали, а на стотици ранени се оказва медицинска помощ. Властите добавят, че броят на жертвите може да нарасне, тъй като към момента много загинали не са установени.

земетресение Индонезия
БГНЕС

Второто земетресение вчера е било с магнитуд 7,5. Земетресението бе регистрирано в 18.00 часа местно време, а дълбочината му е била 10 км. То е предизвикало вълна цунами, която е засегнала курортния град Палу. „Цунамито дойде с максимална височина 1,5 метра на брега близо до Палу“, каза президентът на Националната геофизическа агенция на Индонезия.

Земетресението разруши няколко сгради и принуди местните жители да потърсят спасение от големите вълни по по-високите места. Последвали са многобройни силни вторични трусове, включително един с магнитуд 6.7 по Рихтер.

земетресение Индонезия
БГНЕС

Земетресението с магнитуд 7.5 по Рихтер бе усетено по време на петъчната вечерна молитва в най-многобройната мюсюлманска държава, когато джамиите са пълни. Хората, които живеят на стотици километри от епицентъра, разказват, че са усетили мощен трус, часове след като по-слаб трус причинил смъртта на поне един човек в същата част на югоизточния азиатски архипелаг.
„Има данни за много разрушени сгради при земетресението“, съобщава говорителят на Националната агенция по бедствията. Фотографии на агенция АФП показват сериозни разрушения, пукнатини по сградите и улиците.

земетресение Индонезия
БГНЕС

Земетресението с магнитуд 7,5 е по-мощно от поредицата от смъртоносни земетресения, засегнали Индонезия през август, които доведоха до смъртта на повече от 500 души, а други около 1500 бяха ранени на остров Ломбок, съседен на Бали.

земетресение Индонезия
БГНЕС

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram