Двама журналисти получиха Нобеловата награда за мир

Ds olil

Журналистите Мария Реса и Дмитри Муратов са двамата носители на Нобеловата награда за мир за тази година, съобщи BBC. Муратов е главен редактор на руския вестник „Новая Газета“, а Мария Реса е главен редактор на филипинския сайт за разследваща журналистика Rappler.

Журналистите бяха определени от Нобеловия комитет като „представители на всички журналисти, които стоят зад собствените си идеали в свят, в който демокрацията и свободата на медиите се сблъскват с все по- неблагоприятни условия„.

В своята 120-годишна история Нобеловата награда за мир никога не в бил присъждана на представители на независимата преса.

Нобелова награда за мир

БГНЕСРеса, която е създател на новинарския сайт е отличена за „използването на свобода на изразяване, показвайки злоупотребите с власт и сила, както и растящият авторитаризъм в родината й – Филипините“.

Дмитри Муратов е съиздател на независимия „Новая Газета“ и получи Нобелова награда за „десетилетията, в които води битка в защита на свободата на словото в Русия при растящите предизвикателства в родината му“.

Нобелова награда за мир

Двамата лауереати са избрани между 329 кандидати. Сред тях бяха екоактивистката Грета Тунберг, „Репортери без граници“ и Световната здравна организация.

„Фактологията в репортажите, които ни помагат да бъдем информирани и да си съставим представа за текущите събития в хода на тяхното развитие, е от ключово значение за правилното функциониране на откритата обществена дискусия и демократичните институции“, заяви Хенрик Урдал, ръководител на Института за изследване на мира в Осло, цитиран от БГНЕС.

Отличието за мир е една от петте Нобелови награди, учредени през 1895 г. съгласно завещанието на шведския индустриалец и изобретател Алфред Нобел. За разлика от Нобеловите награди за физика, химия, медицина и литература, които се дават всяка година в Стокхолм, наградата за мир се връчва в Осло.

Към 2009, паричната стойност на наградата е 10 милиона шведски крони или около US$ 1.4 млн.

Дарик

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram