Градът на ангелите – на 235 години!

За рожден ден на мегаполиса Лос Анджелис се сочи 4-ти септември 1781 г.                 Началото му поставя испанският губернатор Фелипе де Нив близо до индианско селище. Оригиналното име на града е Ел Пуебло де ла Рейна де Лох Анхелос, което означава Градът на Кралицата на ангелите. Узаконен е като град в Калифорния на 4 април 1850 г., когато броят на жителите му е едва 1610.

Лос Анджелис, известен като Градът на ангелите, се намира в щата Калифорния, на брега на Тихия океан. Той е вторият по население град в САЩ след Ню Йорк (8 274 527 души) и едно от най-големите икономически, културни и развлекателни средища в света. По данни от 2014 г. населението му е 3 904 657 души. Заема площ от 1302 км., което го нарежда на първо място по площ в САЩ. Градът е двукратен домакин на Олимпийски игри — през 1932 и 1984 г. Наричат калифорнийската столица Лос Анжелис още: „най-необикновеният град в света“ – заради красотата му и заради това, че е водещ център в света на бизнеса, международната търговия, забавленията, културата, модата, науката, спорта, технологии и образованието; „град на света“ – заради  това, че в него живеят хора от всички етноси и че е конгломерат от всички култури, „градът на американската мечта“ – заради Холивуд, „фабриката за мечти“.

Градът е на трето място в класацията за най-богатия град и на пето в класацията за най-силен и влиятелен град в света. В града преобладаващо се говори на английски и испански.  Заради честите земетресения в него не се строят високи сгради. Небостъргачите са малко, разположени са предимно в центъра на града – Даунтаун.

Walk-of-fame

В Лос Анджелис са родени много известни личности: Антони Делон (р. 1964); френски актьор; Брад Делсън (р. 1977), китарист; Анджелина Джоли (р. 1975); актриса; Хауард Зийф (1927-2009), американски кинорежисьор; Леонардо ди Каприо (р. 1974), актьор; Вал Килмър (р. 1959), актьор; Джеки Куган (1914-1984), американски актьор; Уилис Лам (1913-2008), физик; Мерилин Монро (1926-1962), актриса и др.                                                                                                                                           В Лос Анджелис са завършили живота си: Хауард Зийф (1927-2009), американски кинорежисьор; Сам Кук (1931-1964), музикант; Димитър Механджийски (1915-1999), български художник; Морис Жар (1924-2009), френски композитор и диригент и др.     В Лос Анжелис са създадени едни от най-известни групи в света, сред които е „Металика“/1981/.                                                                                                           Лос Анджелис има 21 побратимени града: Атина (Гърция), Окланд (Нова Зеландия), Макати (Филипините), Мексико (Мексико), Мумбай (Индия), Нагоя (Япония), Пусан (Южна Корея), Санкт Петербург (Русия), Салвадор (Бразилия), Сплит (Хърватска), Техеран (Иран), Ванкувър (Канада), Берлин (Германия), Тайпе (Тайван), Бордо (Франция), Ейлат (Израел), Гиза (Египет), Гуанжу (Китай), Джакарта (Индонезия), Каунас (Литва), Ереван (Армения) и Лусака (Замбия).

Los-Angeles-California

Забележителностите в мегаполиса са много. Сред най-предпочитаните от туристите са:
Downtown (Центърът) – сърцето на Лос Анджелис, забележителен с
най-късата въжена линия в света – по 100-метровата отсечка между Хил стрийт и изпълнения с фонтани Уотъркорт се стига за 70 сек.; с  Калифорнийския музей на науката и промишлеността, в който най-интересният  експонат е 17-метровата “звезда” на отдела по биология, която се задвижва с помощта на аниматрониката; Чайнатаун – копие на една 400-годишна градина в Токио; Westin Bonaventure Hotel – петте цилиндъра, обвити в стъкло, се извисяват под лек наклон в небето. Единственият асансьор, предназначен за външни посетители, минава през тавана на фоайето, излиза в откритото пространство и стига до въртящия се бар на 35-тия етаж.
Холивуд – световната столица на шоубизнеса. Грифит парк е зеленото убежище на тукашните жители. Разположен е върху площ от 4100 акра, 3000 от тях са дарение от едрия индустриалец Грифит Джей Грифит; в Музея на развлекателната индустрия се проследява развитието на филмопроизводството в Холивуд; на 1,5 км дължина по тротоара на Холивуд булевард са монтирани плочи от тъмносив гранит с инкрустирани в тях розови звезди с имената на холивудските легенди – това е Алеята на славата.
Уилшир булевард е своеобразен паметник на културата. Той се спуска от централен Ел Ей към морето в продължение на 25 км. Farmers Market – е най-живописният пазар в града, с над сто сергии и повече от 20 ресторанта.
Бевърли Хилс – “кварталът – мечта” – мястото на най-известните модни дизайнери, на кинозвездите, на баснословно скъпите имоти, на легендарните хотели и свръх луксозните ресторанти. „Родео Драйв “ в Бевърли Хилс е една от най-скъпите търговски улици в света.
Санта Моника, Венис и Малибу – трите крайбрежни градчета обгръщат залива Санта Моника като дъга. Санта Моника е градче с площ от 15 кв. км, където живеят  художници и писатели, преселници – англичани, знаменитости, професори и пенсионери. По една от най-оживените улици в Санта Моника движението на автомобили е забранено. Храстите, зад които бликат фонтани, са подстригани във формата на динозаври.
Богат бизнесмен от Лос Анджелис си представял Венис като романтично копие на италианската Венеция. Той прокарал дълги канали, пуснал в тях гондоли и дори построил умалени копия на Двореца на дожите и на други венециански забележителности. Имал обаче технически проблеми, затова мечтата му останала неосъществена. Днес са запазени само три канала с мостове.
На север от Санта Моника е Малибу. Красивата природа – съчетание между плажна ивица, до която се спускат планински склонове, е съблазнила безброй телевизионни и филмови звезди да построят ултрамодерните си къщи на плажа.
Лонг Бийч, Сан Педро, Палос Вердес са отделени от градската част на Лос Анжелис, но с неповторимата си индивидуалност правят и Ел Ей по-интересен.
“Аквариумът” е една от забележителностите на Лонг Бийч. Тук има 17 огромни и 30 по-малки аквариума, в които живеят около 10 000 представители на тихоокеанската фауна.
Огромният пътнически кораб Queen Mary е закотвен завинаги на пристанището в Лонг Бийч. Тази перла на великолепието била обслужвана от 1100 души екипаж и поемала 1900 пътници. Сега каютите от първа класа са превърнати в хотел, а разходката из целия кораб може да отнеме половин ден.                                                                                                                                     – Недалеч от Лос Анджелис се намира „Дисниленд“ – най-известният парк за развлечения в света.

long-beach-california

“Единствено в Ел Ей!”  – американците обичат да повтарят тази фраза, защото животът в Лос Анджелис е ексцентричен, динамичен и неповторим!

 

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram