Генералният секретар на НАТО пристига в Турция

Генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг ще посети днес турската столица Анкара. Столтенберг ще разговаря с външния министър Мевлют Чавушоглу и с други отговорни представители.

Визитата е на фона на конфликта между двете членки на алианса Турция и Гърция, който доведе до силна ескалация на напрежението в района на Източното Средиземноморие. Това ще бъде основната тема в разговорите в Анкара според дипломатическите източници. Алиансът полага усилия да неутрализира конфликта, за да спре ескалацията на напрежението.

Неотдавна НАТО обяви създаването на механизми за методи на решаване на спорните проблеми между Турция и Гърция, което съвпада и с позицията на Анкара.

„Този механизъм за сигурност може да помогне да се създаде пространство за дипломатически усилия за решаване на основните проблеми на споровете. Готови сме да го развием допълнително. Ще продължа да поддържам контакти и с двете съюзнически страни“, заяви Столтенберг.
След разговорите в Анкара Столтенберг се предвижда да посети Атина, където се очаква да разговаря с гръцкия премиер Кириакос Мицотакис и с министрите на външните работи и на отбраната на Гърция.

Евроком

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram