В Турция задържат 35 души, включително журналисти

Турските власти издадоха заповеди за задържане на 35 души, включително девет журналисти, по подозрение за връзки с опитите за военен преврат от юли миналата година, съобщава държавната агенция „Анадолу“, цитирана от Ройтерс.

Заподозрените, включително редакторът на опозиционния вестник „Биргун“ Бурак Екичи, са обвинени в „членство във въоръжена терористична организация“. Полицията извършва акции по адресите на заподозрените.

 Заподозрените са смятани за потребители на ByLock, кодирано приложение за съобщения, което правителството твърди, че е използвано от мрежата от духовници на Гюлен.

„Анадолу“ съобщава, че заповедите за задържане са насочени към медийния клон на мрежата на Гюлен. Идентичността на другите заподозрени не е ясна.

Текущите мерки, особено срещу журналисти, разтревожиха групи за защита на правата и някои от западните съюзници на Турция, които се опасяват, че правителството използва преврата като претекст за разправа с несъгласните в страната.

 Около 150 000 души са уволнени от работа в държавните служби и частния сектор и повече от 50 000 са задържани поради предполагаеми връзки с преврата.

Около 150 медии са затворени, а около 160 журналисти са в затвора, според Асоциацията на турските журналисти.

Правителството обаче заявява, че мерките са необходими поради сериозността на заплахите, пред които е изправено.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram