В САЩ отложиха въвеждането на 5G

Две от най-големите американски телефонни компании се съгласиха с искането на правителството на САЩ да забавят въвеждането на 5G услуги, предаде BBC.

Министърът на транспорта на САЩ Пийт Бутиджидж и Федералната авиационна администрация (FAA) отправиха искането поради опасения за безопасността на въздухоплаването. Производители на самолети пък предупредиха, че безжичните сигнали на 5G в C-обхвата могат да се намесят в чувствителната електроника на самолетите и да нарушат полетите.

Първоначално компаниите AT&T и Verizon отхвърлиха искането за забавяне. Те предложиха също така да ограничат услугите по летищата в САЩ за шест месеца като временна предпазна мярка, подобно на подхода, предприет във Франция.

Късно в понеделник обаче и двете компании обявиха, че са приели предложеното двуседмично отлагане на въвеждането на 5G услуги.

Говорител на AT&T заяви, че те са се съгласили с искането на Бутиджидж, но в изявлението се казва, че „авиационната безопасност и 5G могат да съществуват едновременно“ и „по-нататъшното сътрудничество и техническата оценка ще разсеят всички съмнения“.

Авиационната индустрия и FAA изразиха загриженост относно потенциалните смущения заради 5G в оборудването на самолетите, като например радиовисотомери. Миналия месец шефовете на двата най-големи производителя на самолети в света, Airbus и Boeing, отправиха призив към Бутиджидж, в който заявиха, че „5G смущенията могат да повлияят неблагоприятно на способността на самолетите да работят безопасно“.

news.bg

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram