В САЩ започна тестване на ваксина срещу Зика

Американските санитарни власти са започнали клинични изпитания върху хора с втора ваксина срещу вируса Зика, който предизвика епидемия в Южна Америка и който може да увреди мозъка на бебетата, родени от заразени майки.

Експерименталната ваксина на Института за алергии и инфекциозни болести ще бъде приложена на 80 здрави доброволци на възраст от 18 до 35 години в три изследователски центъра в САЩ, съобщи федералната здравна агенция, цитирана от Франс прес.

Първата доза от ваксината е била приложена във вторник според официалното съобщение на здравните власти.

„Наложително е да открием сигурна и ефикасна ваксина срещу Зика и драматичните малформации, които предизвиква“, кментира Антъни Фучи, директор на Института за инфекциозни болести. По думите му експериментите с животни са били много окуражаващи. По-рано Фучи прогнозира, че създаването на ваксина ще отнеме години. Той определи изпитването й върху хора като важна крачка напред. Експрименталната ваксина трябва да накара тялото да развие имунна реакция, ако бъде заразено с вируса, пренасян от комари.

Миналия месец започнаха тестове на друга експериментална ваксина в Квебек, Маями и Филаделфия.

По данни на американските центрове за контрол и превенция на болестите повече от 50 държави и тертории, основно в Латинска Америка и Карибите, са засегнати от вируса. В края на юли в САЩ беше регистрирано първото заразяване от местни комари.

Засега няма лечене на Зика. В 4 от 5 случая инфекцията протича незабелязано и без симпоми. Човек, заразен веднъж, не може да се зарази втори път.

Първите резултати от тестовете на ваксината на института по заразни болести се очакват през януари 2017 г. Ако са успешни, ще започне втората фаза на опитите в страните, където вирусът е ендемичен.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram