В Куба най-големите протести от 30 години изправиха властта пред изпитание

Десетки са арестувани в необичайните за Куба демонстрации срещу икономическата криза и недостига на храни и лекарства, които се усещат по-остро заради коронавирусната пандемия. Възгласи като „свобода“ и „долу диктатурата“ можеха да се чуят в редица градове в еднопартийната Куба, включително в столицата Хавана.

Информацията от Куба и неделните протести се потвърждава трудно в ситуация, в която властите ограничават (а на места дори спират) интернет, за да овладеят назряващата криза, и идва предимно от медии и активисти; в социалните мрежи, където те все още са достъпни, се появяват и затихват слухове за готвени нови демонстрации. Равносметката от неделя е, че поне един представител на медиите – фотограф на „Асошиейтед прес“ е ранен при сблъсъци с полицията.

Демонстрациите, започнали от малкото селище Сан Антонио де Баньос недалеч от Хавана, обаче обхванаха цялата страна, а социалните мрежи показват кадри с преобърнати полицейски коли и разграбване на държавни магазини, където стоките са в чужда валута (в последните месеци обаче „временно“ не се приемат долари за разплащане).

В Сан Антонио де Баньос според латиноамерикански медии основен повод за протеста са станали липсата на ваксини и продължителният проблем с електроснабдяването. Подобно на други протести по света и този се пренесе в други градове през мрежи като „Фейсбук“.https://platform.twitter.com/embed/Tweet.html?creatorScreenName=%D0%90%D0%BD%D0%B3%D0%B5%D0%BB%20%D0%9F%D0%B5%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%B2&dnt=false&embedId=twitter-widget-0&features=eyJ0ZndfZXhwZXJpbWVudHNfY29va2llX2V4cGlyYXRpb24iOnsiYnVja2V0IjoxMjA5NjAwLCJ2ZXJzaW9uIjpudWxsfSwidGZ3X2hvcml6b25fdHdlZXRfZW1iZWRfOTU1NSI6eyJidWNrZXQiOiJodGUiLCJ2ZXJzaW9uIjpudWxsfSwidGZ3X3R3ZWV0X2VtYmVkX2NsaWNrYWJpbGl0eV8xMjEwMiI6eyJidWNrZXQiOiJjb250cm9sIiwidmVyc2lvbiI6bnVsbH19&frame=false&hideCard=false&hideThread=false&id=1414886560189886478&lang=bg&origin=https%3A%2F%2Fwww.dnevnik.bg%2Fsviat%2F2021%2F07%2F13%2F4232078_v_kuba_nai-golemite_protesti_ot_30_g_izpraviha_vlastta%2F&sessionId=2861dbad9f06310a679c8286ad69dd2ad36c5ba0&siteScreenName=Dnevnik&theme=light&widgetsVersion=82e1070%3A1619632193066&width=550px

В тях засега се включиха много малка част от кубинците, но самият израз на недоволство срещу властта е събитие в страна, където митинги организира само партията.

Исканията за по-добро качество на живота съвпадат с период на икономически трудности, за който протестиращите обвиняват правителството, но проблем дойде и от тежкия удар, който понесе туристическият сектор на островната държава. Имаше и срив в износа на захар (сред основните продукти в кубинската търговия) заради производствени проблеми. Икономиката се сви с 11% миналата година.

Освен това, ако през 2020 г. островът овладя пандемията с едва 1500 починали и създаде собствена ваксина, властите признават за хиляди нови случаи на коронавирус в последните дни.

На някои клипове в социалните мрежи се чува и лозунгът „Родина и живот“ (Patria y vida) – съвременна рап песен преобръща лозунга от времето на Фидел Кастро „Родина и смърт“, която се смята за непочтителна към комунизма и поставя под въпрос посоката на Куба.

Оценката на някои експерти е, че неделната демонстрация е била по-голяма и от последната през 1994 г. Непотвърдена информация в социалните мрежи пък сочи, че е имало събирания на недоволни срещу властта и вчера.
Оценката на някои експерти е, че неделната демонстрация е била по-голяма и от последната през 1994 г. Непотвърдена информация в социалните мрежи пък сочи, че е имало събирания на недоволни срещу властта и вчера.

Врагът отвън

Президентът Мигел Диас-Канел вече предупреди, че поддръжниците на революцията трябва да се справят с „контрареволюционните“ нагласи в страната и с „наемниците“, които получават пари за „идеологическа диверсия“.
https://www.youtube.com/embed/pP9Bto5lOEQ?rel=0&enablejsapi=1&origin=https:%2F%2Fwww.dnevnik.bg

Пред испаноезичната секция на Би Би Си участник в неделните протести заявява: „Няма храна, няма лекарства, няма свобода. Не ни оставят да живеем.“ „Имат пари да строят хотели… а ние гладуваме“, казва протестиращ във видеоклип, заснет от „Ел паис“.

От Хавана идват обвинения към Вашингтон и санкциите му за ставащото. Ограниченията на САЩ са в сила още от 1962. Според Диас-Канел – който пое властта от семейство Кастро едва в края на миналото десетилетие – освен до „икономическо задушаване“ американските власти прибягват и до използване на наемници за дестабилизиране на страната.

Мигел Диас-Канел (на тази снимка той говори пред медии и поддръжници) е първият президент на Куба, който не е преживял лично революцията от 1959 г. Това се отнася и за останалите по върховете на Кубинската комунистическа партия след оттеглянето на Раул Кастро (брат на Фидел) като първи секретар през 2021 г.
Мигел Диас-Канел (на тази снимка той говори пред медии и поддръжници) е първият президент на Куба, който не е преживял лично революцията от 1959 г. Това се отнася и за останалите по върховете на Кубинската комунистическа партия след оттеглянето на Раул Кастро (брат на Фидел) като първи секретар през 2021 г.

Белият дом разпространи изявление на президента Джо Байдън, според което „кубинците смело утвърждават основни и универсални права“. Зад Диас-Канел застана Венецуела. Регионалната сила Мексико призова заедно с Русия никой да не се меси във вътрешните въпроси на Куба.

Испания отправи към Куба, колония почти до края на 19 в., призив да бъде уважавано правото на протести и да се „ускори ритъмът на реформите“ в икономиката, за да се решат проблемите на кубинците. В Мадрид имаше и демонстрация с няколкостотин души с искане за Куба, „свободна от комунисти“.

За последен път съизмерими протести имаше в Куба през 1994 г., когато хиляди протестираха срещу тежкото икономическо положение. Строги наказания – включително затвор – очакват опълчилите се срещу партията, други вероятно ще бъдат съдени за вандалски прояви. Големият въпрос пред властите в Куба е дали протестът няма да се повтори, ако ситуацията не се промени.

В Куба най-големите протести от 30 години изправиха властта пред изпитание

Източник: Дневник

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram