В Керч погребват убитите при стрелбата

Траурна церемония и погребения ще се състоят в кримския град Керч, където в сряда възпитаник на учебно заведение изби с огнестрелно оръжие 20 свои съученици и преподаватели, след което се самоуби, предаде ТАСС.

От стрелбата, съпроводена от експлозия на бомба, бяха ранени около 50 човека, от които десетима са в тежко състояние.

Керч

Церемонията за прощаване със загиналите ще бъде на централния площад „Ленин“, където се намира църквата „Йоан Предтеча“.

След това голяма част от жертвите ще бъдат погребани на градското гробище, четирима ще бъдат погребани в Краснодарския край, а един загинал ученик – в Челябинск.

Припомняме, на 17 октомври четвъртокурсникът Владислав Росляков влезе в колежа, откри стрелба срещу състудентите си и задейства взривно устройство. Впоследствие в сградата беше намерена и втора бомба, която не е избухнала.
Загинаха 21 души. Ранените са 44, като 7 от тях са в много тежко състояние.

В руските медии се появиха информации, че няколко дни преди трагедията Росляков е купил 150 патрона. След нападението той беше открит мъртъв – властите съобщиха, че се е самоубил.

Президентът на Русия Владимир Путин обвини за кръвопролитието влиянието на глобализацията и САЩ.

Познати на Росляков обаче твърдят, че той е бил почитател на Путин и на сепаратистите в Донбас. В социалните мрежи е контактувал с хора, които са воювали в Източна Украйна и в Чечня, съобщава изданието MK.ru.

Ненавиждаше техникума заради злите преподаватели и намекваше, че ще им отмъщава“, споделят очевидци.

В руските медии не се коментира разиграването на военни сцени от студентите като вероятен катализатор на агресивното поведение от страна на Росляков. На сайта на училището те са обяснени като част от патриотичното възпитание.

Вестник „Комерсант“ описва импровизирания мемориал в града със снимки на загинали, където хора носят цветя, играчки и свещи.

 

Почти всички в Керч говорят за неколцина нападатели, някои уверяват, че са чули автоматни откоси, но видеозаписът в интернет е регистрирал само единични изстрели.

Следствието също настоява, че е действал само един стрелец. Според ръководителя на Крим Сергей Аксьонов обаче той е имал съучастници и тайните служби ги издирват.
Още не се знае къде е купил убиецът пушката и експлозивите, нито къде се е учил да стреля – в Керч няма стрелбища, изтъква „Комерсант“.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram