В Деня на Библията 1-ви декември – най-интересното за Книгата на книгите

В превод от гръцки думата Библия означава „книги“, тъй като Библията се състои от книги.

Библията носи името на финикийския пристанищен град Библос. Първоначално в значението й се е влагало понятието „сборник от документи”. Библията съдържа 66 книги, разпределени в Стария и Новия завет. Старият Завет е бил написан на иврит и съдържа 39 книги, а Новият Завет – на гръцки език и съдържа 27 книги. „Завет” означава “ свидетелство “ или „договор“.

В нейното написване са участвали ок. 40 различни автори за време от 1600 години. Авторът, допринесъл най-много книги към Стария завет, е Мойсей – написал е първите пет книги от Библията (Петокнижието).                                                                       Авторът, допринесъл най-много книги към Новия завет, е Апостол Павел. Той е написал 14 книги (повече от половината) от Новия завет.

Библията е първата отпечата книга в света – през 1456 г. от Йоханес Гутенберг.  Библията на Гутенберт е включена в Световната библиотека на 100-те най-добри книги за всички времена. Тя е една от най-превежданите, най-продаваните и най-скъпо струващите книги в света.

Днес Библията е преведена на над 1200 различни езици по целия свят!

Най-малката Библия в света е на микрофилм и може да се чете само под микроскоп и да се прожектира на екран. Най-малката печатна книга съдържа молитвата „Отче наш”, преведена е на 7 езика.

Най-възрастният човек в Библията е Матусаил, живял е 969 години.

Най-силният човек в нея е Самсон, а най-мъдрият – Соломон.

Най-високият човек в Библията е Голиат, с ръст около 3 метра.

Най-смиреният човек в нея, с изключение на Исус, е Моисей.

Най-често повтаряните числа са 7, 12 и 40.

Думите „Не се бой“ в Библията се споменават 365 пъти – колкото са дните в годината.

Думата „хриястиянин“ се споменава само 3 пъти.

Думата „Троица“ не се споменава нито веднъж.

През 6-ти век на човек, който е кихнал, било прието да се казва „Господи, благослови“ – смятало се, че така злото излиза от тялото.

Всемирният потоп, според Библията“, е станал преди 4300 години.

Библията съдържа 100 положителни изказвания за дясната ръка. Смятало, че тези, които са от дясната страна на Христос, ще бъдат негови наследници на земята, а тези, които са от лявата му страна, ще горят в ада. Смята се, че дяволът се подвизава от лявата страна на човека.

В свещената книга пет пъти са упоменати еднорозите – митични същества, подобни на коне, но с рог на челото.

Числото 666 се смята за „числото на звяра“. В Библията обаче това число всъщност е 616, но сметнали, че 666 е по-зловещо. Нещо повече: ако броят на думите в Библията се раздели на броя на стиховете в нея, ще се получи числото 666. И все пак, препоръчително е книгата да се чете, а не да се смята.

Последната дума в Библията е „Амин“.

Библията е най-влиятелната книга в света според анкета на YouGov, следвана от „Произход на видовете“ на Чарлз Дарвин /“1984“ е на 4-то място, „Да убиеш присмехулник“ – на 5-то/.

 

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram