В Алжир многохилядни протести отвориха пукнатити в елита

ай-големите демонстрации в Алжир от времето на Арабската пролет през 2011 г. постепенно затихнаха след последния уикенд, но се появяват пукнатини сред управляващия елит, дълго време смятан за непобедим. Болният президент Абделазиз Бутефлика предложи в неделя да ограничи срока на мандата си след изборите през април, което „изпусна част от парата“ на протестите, започнали в края на миналия месец, макар че много студенти и млади хора са все още на улиците.

 

Няколко високопоставени служители от неговата управляваща партия Фронт за национално освобождение (ФНО) се присъединиха към десетките хиляди хора, които излязоха на протест в петък, настоявайки Бутефлика, който е на власт от 20 години, да се оттегли заедно с целия си кръг от приближени.

 

Няколко публични фигури обявиха оставките си в страната, където персоналните промени обикновено стават зад закрити врата. „Наше задължение в тази страна е да се вслушваме, да се вслушваме и да поглъщаме дълбоката мъдрост, съпътстваща това важно социално движение за бъдещето на нашата страна“, написа на страницата си във „Фейсбук“ бившият министър Сиди Ахмед Ферухи, обявявайки своята оставка от ФНО и парламента.

Оставки в знак на симпатия към протестиращите имаше и в едно от големите бизнес обединения – Форума на бизнес лидерите (с френското съкращение FCE), чийто лидери отдавна са поддръжници на Бутефлика. Сред подалите оставка е неговият вицепрезидент Лаид Бенамор. Той каза, че форумът е изоставил мисията си да помага страната да бъде водена към по-добро бъдеще. „Посрещането на това предизвикателство изисква и подкрепата на хората, – каза той. – Да се върви срещу волята на нашите съграждани е абсурдно, пълна глупост. То е отказ от нашите ценности и нашата история.“

 

Отправеният анонимен призив за обща стачка не срещна масова подкрепа, но ръководството е изправено пред нов тест – призив в интернет за „поход на 20 милиона“ (населението на Алжир е около 40 млн. – б.р.), който да се състои този петък.

 

Малко вероятно е мирните до този момент протести бързо да свалят изпадналия в трудно положение президент. Той е един от ветераните на войната за независимост (1954-1962 г.) срещу Франция, които все още са начело в Алжир – страна, която е сред главните производители на петрол.

 

Но растящият брой на оттеглящите се от неговия вътрешен кръг със задълбочаването на протестите може да направи положението му неудържимо. Това поражда загриженост сред генералите от армията, които имат мрачни спомени от гражданската война, разразила се през 1990-те години. Тогава ислямистите се вдигнаха на въоръжена борба заради решението на военните да анулират изборите, които те неминуемо щяха да спечелят.

 

„Това не е работа на военните“

 

„Тя (армията) засега не се намесва, защото е работа на цивилния управляващ елит да намери изход от забърканата каша. Това не е работа на военните“, каза пенсиониран генерал, пожелал анонимност поради деликатността на ситуацията. „Но тя няма да приеме римейк на сценария от 1990-те години“, добави той. Алжирската армия ще гарантира сигурността и няма да позволи връщане към годините на кръвопролитието, каза шефът на нейния щаб във вторник. Гаед Салах имаше предвид именно тази война, като каза, че някои партии (без да ги назове) искат Алжир да се върне към „годините на страданието“.

 

Бутефлика и най-близките му съратници миналата година уволниха десетки генерали, за да отстранят евентуални опоненти сред военните, като преди това предприеха подобни мерки и сред силите за сигурност. Протестиращите отправиха похвали към военните, които останаха в казармите си по време на вълненията. Един бивш министър изрази съмнение дали цялата алжирска политическа система ще бъде разградена, дори и Бутефлика да бъде принуден да напусне властта. „Хората на Бутефлика несъмнено ще напуснат, но политическата система, основана на консенсус сред управляващия елит, несъмнено ще остане, – каза той. – Не виждам алтернатива на тази система, която, както обикновено става, ще бъде обновена, за да се адаптира към промените и исканията на демонстрантите.“

 

От години се разпространяват слухове за потенциални наследници на Бутефлика, но не се е появил никой, заслужаващ внимание, който да има подкрепата армията и на елита и да не е над 70- или 80-годишна възраст. 82-годишният президент, който е на поста от 1999 г., потвърди в неделя, че ще бъде кандидат в изборите на 18 април, но

 

ще свика предсрочни избори, за да се намери негов приемник,

 

като преди това бъде свикана национална конференция за обсъждане на реформи и на нова конституция. Неговото послание бе изпратено с писмо, което подчертава липсата на контакт между президента и младите алжирци, изразяващи своето разочарование в социалните медии.

 

Бутефлика не е говорил публично, след като прекара инсулт през 2013 г. Той остава в болница в Женева за медицински изследвания. Политически източници твърдят, че е придружен от членове на семейството си, включително по-младия му брат Саид – бивш учител и синдикален деец, който е негов съветник: много алжирци смятат, че именно той управлява страната. „Сигурен съм, че президентът вече не управлява“, каза един от протестиращите.

 

Бутефлика успя да се задържи на власт при протестите от 2011 г., които свалиха редица други арабски лидери, защото Алжир притежаваше значителни резерви в чужда валута, за да увеличи държавните разходи и да умиротвори жителите си. По-възрастните алжирци, все още преследвани от кошмарите на гражданската война,

 

толерираха репресиите срещу инакомислието

 

в замяна на стабилност. По-младите протестиращи обаче нямат реална връзка с войната за независимост, която оправдава властовите позиции на престарелите алжирски лидери, и отчаяни от липсата на работни места, са загубили търпение.

 

Европейските държави, за които северноафриканската страна е ценна преди всичко като доставчик на газ и партньор по сигурността в нестабилен регион, като цяло запазват мълчание. Изключение прави бившата колониална метрополия Франция, която призовава изборите да се състоят при възможно най-добри условия.
Франция има големи бизнес интереси (в Алжир), а и в нея живее голяма алжирска общност. „Абделазиз Бутефлика: твърде малко, твърде късно“, писа в редакционен коментар френският всекидневник „Монд“.

 

Анекдот, разпространяващ се тази седмица в Алжир, обобщава разочарованието от отсъстващия лидер, след като един от неговите помощници представи от негово име кандидатурата му за изборите и се появи съобщение, че е уволнил мениджъра на предизборната си кампания. „И така, имаме един Бутефлика в болница, втори Бутефлика, който уволнява мениджъра на кампанията си, и трети – който представя кандидатурата му“, се казва във вица. /БТА

Дневник

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram