Володин за отмяната на Деня на победата в Украйна: Подъл акт

Отмяната на празника на Деня на победата в Украйна ще бъде най-подлият акт спрямо загиналите във войната срещу нацизма, споменът за победата обединява народите на Русия и Украйна.

Това заяви в неделя в своя канал Telegram, цитиран от ТАСС, председателят на Държавната дума Вячеслав Володин, коментирайки внасянето на съответния законопроект във Върховната рада.

Володин припомни, че „в Украйна всичко започна със забраната да се говори руски“, след това „киевският режим събори паметници на освободителите на страната от нацистите“, превръщайки Степап Бандера, Роман Шухевич и други престъпници в герои.

„Тогава православната църква беше разцепена в Украйна“, добави той, отбелязвайки, че в страната „започнаха да унищожават родната си култура, която не може да бъде разделена на руска и украинска“.

„Днес ще отменят Деня на победата – 9 май“, каза Володин. Той посочи, че „във Великата отечествена война Русия, Украйна и Беларус пострадаха най-много“, милиони загинаха, градове бяха разрушени, села бяха изгорени.

„Споменът за Победата обединява хората от нашите страни. Срещу това е сегашният киевски режим, ръководен от Зеленски“, заключи председателят на Държавната дума.

На 14 февруари във Върховната рада беше внесен проект на закон за премахването на Деня на победата, Първи май и 8 март. Документът предвижда отмяна на честването на Деня на победата на 9 май, вместо това се предлага 8 май да се празнува само като Ден на възпоменание и помирение, но да не се обявява тази дата за почивен ден. В обяснителната бележка към законопроекта 9 май е наречен „рудимент“ /б.р. остатък от нещо, съществувало в миналото, което вече е изчезнало, отживелица/, който трябва да бъде унищожен.

На 9 май Украйна чества Деня на победата над нацизма във Втората световна война, който замени Деня на победата над нацизма във Великата отечествена война от 1941-1945 г., а на 8 май Украйна чества Деня на възпоменание и помирение. Тези промени бяха одобрени от Радата през 2015 г. като част от прилагането на политиката за декомунизация. Оттогава червеният мак се превърна в символ на победата за украинците по европейски начин. Въпреки че 9 май остава почивен ден, украинските власти правят всичко възможно да попречат на честването на Деня на победата. Така че за лентата на Свети Георги гражданите са изправени пред наказателна или административна отговорност. А миналата година Зеленски и Министерството на отбраната на Украйна публикуваха поздравление за 9 май, като приложиха към него снимка на украински войник с емблема, подобна на символа на дивизията на SS „Мъртва глава“, пише ТАСС.

ФАКТИ БГ

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram