ВМРО-ДПМНЕ иска референдум за преговорите с България

Самият външен министър Буяр Османи казва на брифинг днес, че ще има промяна в учебниците, затова визира царството на Самуил и други неща. Той се позовава и на други промени, които трябва да претърпят учебниците по история. До вчера протоколът не беше част от преговорната рамка, историята не беше ли част от преговорната рамка, а езикът ясен„.

Това попита лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски, цитиран от МКД. Той обяви възможността неговата партия да инициира организирането на референдум.

Преди да се проведе тази истинска междуправителствена среща, когато трябва да се приеме преговорната рамка, има част, в която се казва – встъпителни изявления на македонското правителство и ЕК. Аз не знам какво едностранно изявление ще даде Македония за македонския език, който е кодифициран, стандартизиран след третата конференция на ООН през 1977 г. в Гърция, заяви Мицкоски.

Какво изявление ще направи България? Защо не го казват? Дори и да има трето изказване, ЕК трябва да каже, че независимо от това, което говорим, България не признава македонския език или има различно отношение към него. Всички останали 26 членове не се съмняват, че това е македонски език“, каза председателят на ВМРО-ДПМНЕ.

Мицкоски добави, че по време на преговорния процес България не затваря въпроса за македонския език.

„Продължаваме да се борим, няма спиране. В периода, който ни предстои, практически седмица-две, смятам да изляза с предложение пред ИК на партията да се разгледа възможността за изявление за референдум чрез събиране на 150 000 подписа“, обяви президентът на ВМРО-ДПМНЕ.

Мицкоски добави, че гражданите трябва да излязат на референдум и да заявят дали подкрепят или не, както определя той, капитулацията на правителството.

„Считам, че гражданите трябва да си кажат мнението, тоест да излязат на референдум и да кажат дали са ЗА или не за тези промени, които правителството подписа след този дипломатически нокаут и капитулация. Но нека първо излезем като партия с позиция, тогава обществото ще има повече подробности“, каза Мицкоски.

news.bg

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram