Виктор Орбан подкрепи Полша в спора ѝ с Брюксел

Унгарският премиер Виктор Орбан подкрепи решението на полския Конституционен съд, одобрено от правителството във Варшава, според което аспектите на правото на ЕС са несъвместими с конституцията на Полша, пише европейското издание на Politico, цитирано от Агенция „Фокус“.

Конституционният съд на Полша обяви в четвъртък, че Конституцията на страната има предимство пред някои закони на ЕС в решение, което според Европейската комисия „поражда сериозни опасения“, особено след като беше бързо одобрено от правителството на страната.

В отговор на решението изпълнителната власт на ЕС предупреди, че „няма да се поколебае да използва своите правомощия съгласно Договорите [на ЕС] за защита на единното прилагане и интегритета на правото на Съюза“.

В събота Унгария подкрепи решението в знак на солидарност с Полша.

„Предимството на правото на ЕС може да се прилага само в онези области, в които ЕС има правомощия, рамката за това е определена в договорите на ЕС“, каза Орбан, призовавайки институциите на Европейския съюз „да зачитат суверенитета на държавите-членки“.

Решението е последният залп в битката на ЕС с Полша и Унгария – които имат десни популистки правителства и често се подкрепят в противоречията с Брюксел, особено по въпросите за върховенството на закона.

Епицентър

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram