Вашингтон придвижва заявката на Турция за Ф-16 след като Ердоган каза „да“ на Швеция в НАТО

Американският министър на отбраната Лойд Остин обсъди модернизацията на турските въоръжени сили в телефонен разговор с турския министър на отбраната Яшар Гюлер, предадоха Ройтерс и БТА.

Това става веднага след като изненадващо турският президент Реджеп Ердоган заяви, че Турция е готова да подкрепи Швеция за членство в НАТО. Изявлението на Пентагона беше публикувано снощи, веднага след новината за турската отстъпка пред скандинавската кандидат-членка.

През октомври 2021 г. Турция изрази желанието си да купи американски изтребители Ф-16 на стойност 20 милиарда долара, както и близо 80 комплекта за модернизиране на свои бойни самолети.

„Те…обсъдиха позитивните разговори между Турция, Швеция и генералния секретар Йенс Столтенберг, както и подкрепата на министерството на отбраната за модернизацията на турските въоръжени сили“, се казва в изявлението на Пентагона по повод телефонния разговор на Остин с Гюлер.

Агенция Ройтерс съобщава още за изявление на американския сенатор Боб Менендес, който е председател на комисията по външни отношения в Сената на американския Конгрес.

Изявлението на Менендес е свързано с досегашното му противопоставяне срещу продажбата на изтребители Ф-16 от САЩ на Турция, свързано, по думите на сенатора, най-вече с опасения във връзка с потенциална агресия на Анкара срещу съседни страни.

Менендес заяви, че макар все още да има резерви относно продажбата на Ф-16, може да вземе ново решение по този въпрос в рамките на идната седмица.

Боб Менендес каза още, че трябва да бъдат взети мерки за сигурността на Гърция и да бъдат дадени „гаранции за бъдещи действия“.

Източник: dnes.dir.bg, Гласове

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram