„Вашингтон пост“: САЩ се опитват да убедят Киев да напусне Бахмут

Администрацията на Съединените щати предупреди властите в Киев, че въоръжените сили на Украйна няма да могат да задържат Артемовск (украинско име – Бахмут), така че е по-добре да напуснат града. Това съобщи вчера вестник „Вашингтон пост“, позовавайки се на секретни документи от Пентагона и американското разузнаване, за които се твърди, че са попаднали в социалните мрежи, предаде ТАСС.

В статията се казва, че още през януари Вашингтон е уведомил Киев, че въоръжените сили на Украйна в Бахмут ще бъдат обкръжени от руски войски. По този начин „стабилният“ напредък на Русия от ноември „застраши способността на Украйна да задържи града“, а украинските сили вероятно ще бъдат „застрашени от обкръжение, ако не се изтеглят през следващия месец“, гласи един от документите, обозначен като „ строго секретно“. Изданието подчертава, че всички тези предупреждения не са били взети предвид от украинските власти.

Същевременно в материалите се казва, че е било предлагано и отслабване на духа на руските войски. Вашингтон, според вестника, е препоръчал на Киев да изпрати срещу руските въоръжени сили „подобрени конвенционални боеприпаси с двойно предназначение“ – комбинация от артилерия и ракети земя-въздух.

По-рано съветникът на изпълняващия длъжността глава на ДНР Денис Пушилин, Ян Гагин, каза пред ТАСС, че руските сили вече контролират почти 90% от територията на Артемовск/Бахмут. Както съобщи тази седмица говорителят на руското министерство на отбраната генерал-лейтенант Игор Конашенков, опитите на Въоръжените сили на Украйна в Артемовск и няколко населени места на ДНР да контраатакуват щурмовите отряди са били спрени.

Източник: ТАСС, Гласове

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram