Брюксел може да въведе визи за американци и канадци за достъп до ЕС

Европейската комисия обмисля дали да направи така, че американските и канадските граждани да кандидатстват за визи за достъп до Европейския съюз, в ход, който може да повиши напрежението, докато Брюксел преговаря с Вашингтон по споразумението за свободна търговия, отбелязва „Ройтерс”.

Европейската комисия ще обсъди проблема, предизвикана от отказа на САЩ и Канада да се откажат от визите за граждани на някои от страните от ЕС, на заседание следващия вторник. Това е само малко повече от седмица преди американския президент Барак Обама да пристигне в Европа на посещение, на което ще се обсъжда и Трансатлантическото споразумение за търговия и инвестиции (ТТИП).

„Политически дебат и решение са очевидно необходими за подобен важен въпрос. Ала има реална опасност ЕС да отиде към визи за двете държави”, коментирал източник от Брюксел.

Вашингтон и Отава изискват визи, за да могат румънци и българи да посетят САЩ и Канада, чиито държави се присъединиха към ЕС през 2007 г. САЩ също така изключва хърватите, кипърците и поляците от премахването на визите, докато за останалите страни членки на ЕС визи не се изискват.

Шенгенската зона, включваща 26 държави, повечето от които са в 28-членния ЕС, има обща визова система. Полша е член на Шенген, а другите четири страни от ЕС трябва да се присъединят.

Търговските преговори между Брюксел и Вашингтон се намират в изключително важен момент, тъй като и двете страни смятат, че тяхното трансатлантическо споразумение, известно като ТТИП, има по-голям шанс да бъде сключено преди президента Обама да напусне Белия дом през януари.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram