Бордът на „Туитър“ се съгласи да продаде социалната мрежа на Илoн Мъск за $44 млрд.

Бордът на компанията „Туитър“ се е съгласил да продаде социалната мрежа на милиардера Илoн Мъск за 44 милиарда долара или по $ 54,20 за акция, което е с близо 38% над цената на затваряне на търговията на акциите на Twitter на 1-ви април – преди Мъск да разкрие, че е закупил около 9-процентен дял от социалната медия.

„Предложената трансакция ще осигури значителна парична премия и ние вярваме, че това е най-добрият път напред за акционерите на Twitter“, посочи Брет Тейлър, независим председател на борда на Twitter в изявление за пресата.

Акциите на Twitter бяха спрени от търговия в понеделник преди обявяването на сделката, като преди това поскъпнаха в рамките на деня с 5,5%. След като търговията беше възобновена, акциите се покачиха само още незначително, приключвайки вчерашната сесия на Уолстрийт с повишение от 5,66% до $ 51,70 за акция.

Очаква се сделката да бъде приключена в рамките на тази година, но при условие че тя бъде одобрена от акционерите и регулаторните органи на САЩ.

Илон Мъск не е чужд на регулаторните битки. Той беше подложен на критика от Комисията за ценни книжа и борси (SEC) за негов туит от 2018 г., в който твърдеше, че има „осигурено финансиране“, което би му позволило да превърне компанията Tesla в частна при цена от $ 420 за акция. Стигна се до споразумение за 40 млн. долара, което включваше ограничения за използването от страна на Мъск на публикации в Twitter.

Мъск е най-богатият човек на планетата, като по данни на списание „Форбс“ състоянието му е над 273 милиарда долара.

БНР

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram