„Блумбърг“: Индустриалната суперсила на Германия приключва

Дните на Германия като индустриална суперсила може би са към своя край поради конкуренцията от страна на Съединените щати, намаляващия интерес към германските стоки в Китай и енергийната криза, прогнозира „Блумбърг“.

Затварянето на фабриката в Дюселдорф миналата есен подчертава болезнената реалност, пред която е изправена Германия: нейните дни като индустриална суперсила може би са към своя край. Промишленото производство в най-голямата икономика в Европа бележи низходяща тенденция от 2017 г. насам и спадът се ускорява, тъй като конкурентоспособността ерозира.

„Няма много надежда, ако съм честен“, заявява Щефан Клеберт, главен изпълнителен директор на GEA Group AG, доставчик на производствени машини, който води началото си от края на 1800 г. „Наистина не съм сигурен, че можем да спрем тази тенденция. Много неща ще трябва да се променят много бързо“, допълва той.

Основите на индустриалната машина на Германия са паднали като домино поради политиката на САЩ да се конкурират с трансатлантическите си съюзници за инвестиции в климата и факта, че Китай вече не е „ненаситен купувач“ на германски стоки.

Последният удар за някои тежки производители беше краят на огромните количества евтин руски природен газ. Политическата парализа в Берлин засилва дълготрайните вътрешни проблеми като скърцаща инфраструктура, застаряваща работна сила и бюрокрация.

Източник: Агенция „Фокус“

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram