Блинкeн заяви в Пекин, че САЩ не искат да се откъсват от Китай

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкeн е имал „откровени, съдържателни и конструктивни“ разговори с китайския външен министър Цин Ган в Пекин, съобщи американският Държавен департамент, цитиран от Ройтерс и БТА.

И двамата високопоставени дипломати са изразили желание да стабилизират отношенията между двете сили и да не позволят на конкуренцията да прерасне в конфликт, казаха още служители от Държавния департамент на САЩ. Блинкън е заявил „много ясно“, че САЩ не желаят да се откъсват от Китай и е било постигнато съгласие двете страни да продължат разговорите, за да постигнат напредък в редица области, добавиха те.

„Държавният секретар подчерта важността на дипломацията и поддържането на отворени канали за комуникация по целия спектър от въпроси, за да се намали рискът от грешни интерпретации и преценки“, заяви говорителят на външнополитическото ведомство на САЩ Матю Милър. По думите на говорителя на Държавния департамент срещата между Блинкeн и Цин е продължила над седем часа.

Той добави, че Блинкeн е поканил Цин да посети Вашингтон, „за да продължат обсъжданията“ и двамата са се споразумели да насрочат „реципрочна визита в подходящо за двете страни време“.

Блинкeн, който отложи свое посещение през февруари, след като предполагаем китайски разузнавателен балон прелетя над САЩ, е най-високопоставеният представител на американското правителство на посещение в Китай, откакто президентът Джо Байдън встъпи в длъжност през януари 2021 година, отбелязва Ройтерс.

Китайският министър на външните работи е казал на държавния секретар на САЩ, че Китай се ангажира да изгради „стабилни, предвидими и конструктивни“ отношения със Съединените щати, съобщиха китайските държавни медии. Цин също така ясно е изразил опасенията на Китай по отношение на основните му интереси, включително тайванския въпрос, който китайският дипломат е определил като „най-значимия риск“ в китайско-американските отношения.

Американският държавен секретар Антъни Блинкен се срещна с най-високопоставения китайски дипломат Ван И в началото на втория ден от визитата си в Китай, предаде Ройтерс. 

Блинкен и Ван се ръкуваха пред знамената на САЩ и Китай в правителствената резиденция „Дяоюйтай“ в западната част на Пекин, преди да влязат в заседателната зала, придружавани от своите делегации.

Все още не е ясно дали днес Блинкен ще се срещне с китайския президент Си Цзинпин. Според източник на Ройтерс такава среща се очаква, но засега не е потвърдена от американския Държавен департамент. 

В първия ден от визитата си Блинкен проведе „откровен“ и „конструктивен“ разговор с китайския си колега Цин Ган. Срещата между двамата водещи дипломати е продължила над седем часа и половина и те са обсъдили теми като Тайван, човешките права и спирането на потока от Китай към САЩ на вещества, използвани за производството на фентанил. 

Двете страни са изразили желание да стабилизират двустранните отношения, въпреки „дълбоките“ различия, както се изрази един американски представител.

Освен е било договорено Цин да посети Вашингтон, макар че засега няма обявена официална дата. 

„Въпреки слабите очаквания за какъвто и да е пробив по време на визитата на Блинкън в Пекин, все още има надежда, че двете страни могат да запазят „долната граница“ в отношенията си“, се казва в публикувана днес редакционна статия на китайския в. „Глобъл таймс“.

Американски длъжностни лица снощи са заявили пред журналисти, че нямат илюзията, че въпросите ще бъдат решени с няколко срещи, но започването на разговори само по себе си е постижение.

„Това ще е процес на постоянна дипломация“, е казал високопоставен представител на американския Държавен департамент, пожелал анонимност. 

Гласове

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram