„Бизнес инсайдър“: Русия и Китай са на ръба на военен съюз, който може да се опълчи на САЩ

Автор: Том Портър, businessinsider.com 

Десетилетия наред военната мощ на САЩ беше неоспорима. След разпадането на Съветския съюз през 1991 г. САЩ бяха единствената военна суперсила в света, чиито сили бяха разположени по целия свят, за да защитават съюзници и да възпират агресия, пише „Бизнес инсайдър“.

Но с наближаването на края на 2023 г. конфликтите пламват по целия свят, а Русия и Китай стават все по-агресивни в общата си амбиция да свалят САЩ като най-голямата сила в света.

Техните авторитарни лидери, Си Дзинпин от Китай и Владимир Путин от Русия, се стремят да използват глобалната нестабилност, за да навредят на САЩ и техните съюзници и се доближават до формирането на военен съюз, който представлява най-голямата заплаха, пред която САЩ са били изправени от десетилетия.

„Ясно е, че двете държави се виждат като военни партньори и че това партньорство става все по-дълбоко и по-опитно, дори и да не е официален съюз в западния смисъл“, коментира Джонатан Уорд, главен изпълнителен директор на Atlas Group.

Си и Путин се доближават до застрашителен военен съюз

В конфликтите по света се разиграва съперничеството между САЩ и руското-китайско партньорство.

Китай предостави на Русия жизненоважна икономическа и дипломатическа подкрепа в нейната непровокирана инвазия в Украйна, докато САЩ предоставиха милиарди помощ на Киев.

В Близкия изток Русия и Китай се присъединиха към Иран и критикуваха атаките на Израел срещу Газа за унищожаване на подкрепяната от Техеран терористична група Хамас. Междувременно САЩ предоставиха военна помощ и дипломатическа подкрепа на Израел.

Експерти казват, че Китай вероятно следи внимателно изхода от войната в Украйна за признаци как ще реагира светът, ако предприеме действия по плановете си за поемане на контрол над Тайван.

И докато се приближават, Китай и Русия все повече координират своите военни ресурси.

„Руско-китайското „всеобхватно стратегическо партньорство за координация за нова ера“ винаги е било свързано с военна мощ“, каза Уорд.

През последните две години Русия и Китай започнаха съвместни военноморски учения в Японско море, Русия предаде на Китай технология за подводници, която може да й даде предимство във война със съюзниците на САЩ в Тихия океан, а лидерите обещаха да си сътрудничат в разработване на високотехнологични оръжия, каза Путин през ноември.

Русия също е продала на Китай изтребители Су-25, хеликоптери Ми-17 и системи за противовъздушна отбрана С-400.

Въпреки че лидерите не са подписали официален военен съюз, подобни ходове би трябвало да предизвикат голяма загриженост за САЩ и техните съюзници, пише Челс Михта в неотдавнашна статия за Центъра за анализ на европейската политика.

„Един пълномащабен съюз между Китай и Русия би поставил Съединените щати пред заплаха, различна от всички, с които са се сблъсквали след края на Студената война“, пише Михта.

Американските военни са призовани да се справят с новата заплаха

По време на Студената война Пентагонът планираше да може да води една голяма война и две по-малки войни едновременно. Но в лицето на променящите се заплахи, той промени стратегията си, за да може да води една голяма война и да възпира други атаки.

Комисията на Конгреса за стратегическата позиция на Съединените щати през октомври заяви, че сега САЩ са изправени пред заплахи, „фундаментално различни от всичко преживяно в миналото, дори в най-мрачните дни на Студената война“ поради възхода на Китай и Русия .

Тя призова Пентагона да преразгледа плановете си, за да бъде готов за възможността за война с Китай и Русия едновременно.

„Оста Русия-Китай представлява огромна заплаха за Съединените щати, като се има предвид, че ще трябва да се грижим за сигурността както в Европа, така и в Азия, както и в Близкия изток, с риск да бъдем разтегнати, докато Пекин и Москва се координират, за да преследват техните съответни регионални амбиции“, каза Уорд.

Някои експерти остават скептични относно стабилността на руско-китайския съюз, посочвайки дългогодишното напрежение между силите и желанието на Китай да запази силни връзки с доходоносните западни пазари.

Но възможността за военен пакт между авторитарните лидери е тази, за която според експерти САЩ трябва да се подготвят.

Глобалните съюзи на САЩ са изключително важни за способността им да компенсират заплахата, породена от съперничещите си суперсили. Особено в Европа те трябва спешно да се активизират и да увеличат военния си капацитет, каза Уорд.

„Съединените щати все още могат да се справят и с двете заплахи, но това ще изисква значително увеличаване на споделянето на тежестта, особено сред европейските съюзници, които вече са видели истинските последици от руско-китайската геополитическа „координация“ след нахлуването в Украйна“, каза Уорд.

Източник: news.bg, Гласове

"Бизнес инсайдър": Русия и Китай са на ръба на военен съюз, който може да се опълчи на САЩ

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram