Берлин национализира дъщерното дружество на „Газпром“ в Германия

Германското правителство ще национализира дъщерното дружество на „Газпром“ в Германия, като го поставя временно под контрола на федералния енергиен регулатор, съобщи днес икономическият министър Роберт Хабек, след като миналата седмица руският газов концерн неочаквано заяви, че се оттегля от „Газпром Германия“.

Министерството на икономиката в Берлин аргументира необичайната си стъпка с неясните правни отношения в момента в газовия доставчик. Според медиите има опити от Москва дъщерната фирма на „Газпром“ да продължи да ръководи бизнеса.

Още днес се очаква да бъде публикувано нареждане за поемане на контрола над германската част на концерна от Германския енергиен регулатор. Той ще е попечител на „Газпром“ до 30 септември.

Правителството прави необходимото, за да гарантира сигурността на доставките в Германия, а това включва да не излага енергийните инфраструктури в страната на произволни решения от страна на Кремъл, заяви министърът на икономиката Роберт Хабек.

„Газпром Германия“ ръководи критично важни инфраструктури в страната които са от най-голямо значение за газовите доставки. Подчиняването му на държавен регулатор е в интерес на обществото и за подсигуряване на доставките.

В петък „Газпром“ заяви, че се разделя с германската си дъщерна фирма, но все още не е ясно кой ще я поеме. Германия обаче изпревари събитията, поставяйки я под своя контрол.

Източник: БНР

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram