Белгия е първата страна, изпращаща жена-посланик в Саудитска Арабия

Белгия е първата страна, изпращаща жена-посланик в Саудитска Арабия.Брюксел коментира, че решението изпраща „ясен сигнал“ на Рияд, съобщава The World Economic Forum.

Доминик Минеур, която в момента е посланик на Белгия в Обединените арабски емирства, се очаква да се премести в Рияд това лято. Саудитска Арабия е с най-лошите права на жените в света. В ограничените обстоятелства, при които саудитските жени имат разрешение да работят, не им се позволява да се смесват с противоположния пол. Те също така се нуждаят от подпис и разрешение от мъж „настойник“, за да пътуват.

На всички саудитски жени е забранено да се появяват на обществени места без да носят хиджаб. Саудитските ресторанти са сегрегирани по пол, а показанията на жените в саудитския съд се смятат за по-малко ценни от тези на мъжете.

Белгийският „сигнал“ идва месеци след силно критикувания през април вот, който помогна на Саудитска Арабия да получи място в комисия на ООН за правата на жените.

По това време министър-председателят Чарлз Мишел заяви, че „съжалява“ за гласуването в Белгия и „ако можем да се повтори и ако има възможност да се обсъди на правителствено равнище, разбира се, бих казал, че не одобряваме това. „

Не всеки отричащ Саудитска Арабия и проблемите с правата на човека там. Томас Фридман приветства коронованият принц Мохамед бин Салман  като безстрашен реформатор и визионер. През септември Салман подписа кралски указ, който позволява издаването на шофьорски книжки на жените. От началото на следващата година жените също ще имат право да карат мотоциклети.

news.bg

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram