Байдън пристигна в Полша, ще произнесе важна реч

Президентският самолет „Еър Форс 1“, с американския държавен глава Джо Байдън на борда, кацна късно снощи на военното летище в полската столица Варшава, показаха телевизионни кадри, предаде Ройтерс. Байдън ще остане в Полша два дни, до утре включително, а днес ще произнесе важна реч във Варшава. 

Визитата в Полша идва след изненадващото вчерашно посещение на Байдън в Киев, където той обеща, че САЩ ще подкрепят Украйна толкова дълго, колкото е необходимо. И двете визити идват в навечерието на първата годишнина от началото на руската инвазия в Украйна, посочва Ройтерс.

Американският президент Джо Байдън ще се срещне днес с полския си колега Анджей Дуда. Късно следобед той ще произнесе реч пред Кралския замък във Варшава, съобщи Белият дом. Очаква се утре да се срещне с представители на други източноевропейски държави от НАТО. 

Байдън пристигна в Полша след изненадващо посещение в украинската столица вчера, протекло при строги мерки за сигурност. В Киев той се срещна с украинския президент Володимир Зеленски. Байдън обеща на Украйна по-нататъшна подкрепа в усилията й да отблъсне руските сили.

За Байдън това бе първо посещение в Украйна от началото на войната, а според Белия дом и първото посещение на американски президент в зона на военни действия, в която не са разположени американски военни.

Предишната визита на Байдън в Полша се състоя в края на март 2022 г., около месец след началото на войната. Тогава той също държа реч на фона на Кралския замък, като увери Украйна в подкрепата си и осъди действията на руския президент Владимир Путин, припомня ДПА.

Сегашното посещение на Байдън във Варшава съвпада с годишната реч на Путин пред двете камари на руския парламент. Представители на Кремъл заявиха, че обръщението на Путин днес ще бъде посветено предимно на „специалната военна операция“ в Украйна и нейните последици. Русия все още избягва да използва думата „война“.

Източник: БТА, „Гласове“

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram