Американският Сенат блокира помощта за Израел и Украйна

Американският Сенат блокира законопроект, предвиждащ милиарди долари помощ за Украйна и Израел. С 51 гласа „против“ срещу 49 „за“, законодателите решиха, че няма да отпуснат 50 млрд. на Украйна и 14 млрд. на Израел. Часове по-рано очаквайки именно това решение, Володимир Зеленски отмени речта си пред Конгреса.

Преди това американският президент Джо Байдън заяви, че деблокирането на пари за Украйна не може да чака пред заплахата „Путин“. Байдън се обърна към Конгреса, където спомена хипотезата за руска атака срещу страна членка на НАТО, което би предизвикало влизане във война на САЩ и следователно би довело до сражения между американски и руски военни.

Републиканците обвързват помощта за Украйна с втвърдяване на миграционната политика към мексиканците, а Байдън изрази готовност за компромиси. Пентагонът е изразходвал 97% от получените допълнителни средства за Киев за над 62 милиарда долара, вчера Вашингтон отпусна още 175 милиона.

„Изправете се срещу тиранията на Путин. Отстоявайте свободата, наистина я отстоявайте. Ние сме причината Путин да не надделее напълно над Украйна и да продължи след нея. Казвал съм и преди – ако ние се оттеглим, колко от нашите европейски приятели ще продължат да отделят средства и в какви обеми? Това е прекалено сериозно. Готов съм на значителни компромиси за границата. Трябва да ремонтираме повредената гранична система“, заяви Байдън. 

Източник: БНТ, „Гласове“

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram