Австрия няма да ни пусне в Шенген

Няма промяна в позицията на Австрия за българското присъединяване към Шенген, съобщи канцлерат в навечерието на визитата му в България.

Австрийският канцлер Карл Нехамер и министърът на вътрешните работи Герхард Карнер пристигат в България. Те имат среща с президента Румен Радев, с когото заедно ще посетят българо-турската граница.

„Докато Шенгенското пространство не функционира и например Германия извършва контрол по границите с други държави от Шенген, каквато е Австрия, както правят това и много други европейски страни, не можем да разширяваме това пространство. Затова Шенгенското вето на Австрия остава в сила, докато ситуацията принципно се промени“, посочва Нехамер, цитиран от БТА.

Министърът на вътрешните работи Герхард Карнер изразява сходна позиция:

„България се нуждае от бърза и подходяща подкрепа за защита на външната граница с Турция. Като пример може да служи гръцката гранична ограда“. Големият брой заловени мигранти в Австрия показва, че „Шенгенската система е счупена. Докато тази система и опазването на външните граници не функционират, не може да има разширяване.“

Оффнюз

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram