Австралия депортира Джокович и му забранява да влиза в страната 3 г.

Министърът на имиграцията на Австралия Алекс Хоук използва правото си да анулира входната виза на световния №1 в тениса Новак Джокович, съобщи The Age. „Това решение е следствие от издадената заповед от федералния съд в Мелбърн на 10 януари 2022 г. за отмяна на предишното анулиране на визата по процедурни причини. Взимайки настоящото решение, внимателно прецених цялата информация, предоставена ми от министерството на вътрешните работи, граничните служби на Австралия и самия г-н Джокович. Правителството на премиера Скот Морисън е напълно отдадено да защитава австралийските граници, особено във връзка с пандемията от COVID-19. Благодаря на служителите в министерството на вътрешните работи и на граничните власти, които работят всеки ден, за да служат на интересите на Австралия във все по-предизвикателната среда“, се казва в официалното съобщение на министър Хоук. Адвокатите на сърбина веднага ще обжалват решението, според което клиентът им трябва да бъде депортиран, съобщава БНР.

Според законите на Австралия човек, който е бил депортиран с такъв указ от Австралия, няма право да получи виза за страната в следващите 3 години.

Адвокатите на сърбина веднага ще обжалват решението, според което клиентът им трябва да бъде депортиран. Ако то не е успешно, деветкратният победител от Откритото първенство на Австралия Джокович няма да може да защитава титлата си на започващия в понеделник турнир от Големия шлем в Мелбърн.

Ако казусът отново влезе в съда, юристите на Джокович се надяват изслушването пак да мине в спешен порядък през уикенда и евентуално да приключи до неделя, за да може сърбинът да се включи в Australian Open от понеделник, стига за втори път да победи правителството. Делото трябва пак да бъде гледано от съдия Антъни Кели, който този понеделник се произнесе в полза на тенисиста по жалбата му срещу първото анулиране на визата му.

Сръбският тенисист пристигна в Австралия на 5 януари, след като получи медицинско разрешение за участие на Australian Open, въпреки че не е ваксиниран против коронавирус. При пристигането му обаче визата му беше анулирана, а той – задържан в хотел за имигранти.

Гласове

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram