Турция е в траур

За пореден път през последните години Турция е в траур заради поредната огромна трагедия в мина. По последни данни 41 души загинаха при експлозията в петък във въгледобивна мина в окръг Бартън, Северозападна Турция. Повечето от загиналите са били млади мъже на възраст между 20 и 30 години. 

Властите заявиха, че турски прокурори разследват причините за експлозията, а първоначалните индикации сочат, че взривът е станал заради натрупване на газ гризу. Вчера министърът на енергетиката и природните ресурси Фатих Дьонмез съобщи, че рудникът в района на град Амасра ще бъде затворен. Той посочи също, че пожарът в галерията на 300 метра дълбочина продължава да гори.

Цяла Турция не спа в страшната нощ на 14 срещу 15 октомври в очакване на чудото – да бъдат спасени колкото е възможно повече миньори. За спасяването на хората бяха мобилизирани екипи от цялата страна. За много семейства обаче чудото не се случи. 

„Турция е в траур“ („Таквим“), „Трагедия в мина в Бартън: 41 загинали. Болката ни е огромна“ („Милят“), „Отново небрежност, отново трагедия“ („Йени Асия“), „Сърцата ни изгарят“ („Йени бирлик“), „Черна, черна болка“ („Поста“), „Неглижиране, болка и сълзи“ („Йеничаг“), „Нестихваща болка“ („Тюркие“). Това са заглавията по темата на някои от водещите турски вестници вчера, поместени на първите им страници. Първите страници на голяма част от изданията бяха с черен фон.

Още в петък вечерта стана известно, че президентът Реджеп Тайип Ердоган отменя планирано за събота пътуване в източния окръг Диарбекир, за да посети Амасра. При пристигането си в района държавният глава каза, че Турция е мобилизирала всички институции след взрива. Той изрази най-дълбоки съболезнования на семействата на жертвите и каза, че е предприето разследване на инцидента. 

Не искаме повече да виждаме никакви пропуски или ненужни рискове в нашите мини. Семействата и най-вече децата на приятелите, които загубихме, сега са в нашите ръце, добави Ердоган. 

По време на изявлението си в Амасра обаче президентът каза, че и „съдбата“ е виновна за експлозията в рудника, което предизвика силно обществено възмущение в Турция, писаха турските опозиционни медии и западните издания. 

Думите на турския президент, че смъртоносните инциденти в мините в страната се дължат донякъде на рисковата индустрия напомниха на противоречивия му отговор при най-тежкия инцидент в минната индустрия на Турция през май 2014 г., когато при експлозия във въгледобивна мина в западния град Сома загинаха 301 души. Тогава Ердоган заяви, че „такива неща се случват“, което доведе до много гневни реакции и протести. Прокурорите също така установиха, че друг фатален инцидент в мина по-късно през годината, при който загинаха 18 души, е можело да бъде предотвратен (в рудник в окръг Караман, Южна Турция, през октомври 2014 г.).

Политици от опозицията, синдикалисти и наблюдатели припомниха, че след трагедията в Сома правителството бе обещало да бъдат взети всички необходими мерки за увеличаването на безопасността на работниците в опасната индустрия. Експлозията в държавната мина в Амасра в окръг Бартън – район, в който е висока подкрепата за управляващата Партията на справедливостта и развитието (ПСР) на Ердоган, очевидно се превърна в ново огромно предизвикателство за управляващата формация преди предстоящите през юни следващата година парламентарни и президентски избори. 

Синдикалните лидери изразиха острото си възмущение от поредната проява на небрежност в опасната индустрия. 

„Ако изпратиш миньори на стотици метри под земята, без да вземеш необходимите предпазни мерки, без да извършиш инспекция и без да създадеш безопасни условия, не можеш да го наречеш инцидент. Това е откровено убийство“, каза Емин Корамаз, председател на Съюза на камарите на турските инженери и архитекти, информира опозиционният в. „Джумхуриет“. 

Изданието също помести голям материал във връзка с трагедията в Амасра, озаглавен „Животът е скъп, но животът на хората е евтин“. 

„Не е съдба, а убийство“. Това е заглавието по темата и на опозиционния в. „Биргюн“, по данни на който при инциденти в мини през последните 20 години в Турция са загинали 1989 души.

Според информация на проправителствения в. „Тюркие“ пък през последните 39 години при инциденти в рудници в страната са загинали 891 души. Изданието добавя, че при разследванията, предприети след трагедиите, е било установено, че повечето от инцидентите се дължат на небрежност и е било възможно те да бъдат предотвратени.

БТА

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram