Трус с магнитуд от 3,7 стресна жителите на Ялова, Истанбул и Бурса


Земетресение с магнитуд от 3,7 по Рихтер бе регистрирано тази сутрин в град Ялова (Северозападна Турция), сочат данни на базираната в Истанбул сеизмологична обсерватория Кандилли, предават турските медии.

Трусът е регистриран в 9:21 ч. местно време (8:21 ч. бълг. време), а дълбочината му е била едва 4,1 километра.

Освен в Ялова земетресението е усетено в Истанбул и Бурса и е предизвикало паника сред населението.
Засега няма данни за негативни последици след труса.

По информация на Дирекцията за управление при бедствия и извънредни ситуации (АФАД) земетресението е било с магнитуд 3,5.

Това е поредното земетресение в района на Мраморно море през последните няколко месеца, което стряска жителите в региона. Редица турски сеизмолози предупреждават за очаквано ново силно разрушително земетресение около Истанбул.

На 17 август 1999 г. районът на Истанбул, който е разположен на границата между Анадолската и Евразийската тектонична плоча, бе разтърсен от земетресение с магнитуд 7,6. По официални данни тогава загинаха над 17 хиляди души, по неофициални данни – близо 40 хиляди, а 45 хиляди бяха ранени.

Миналата седмица водещият турски сеизмолог проф. д-р Шюкрю Ерсой заяви, че броят на разломните линии в Турция вече е над 500, като отново изтъкна реалната ситуация с риска от силни земетресения в Турция./КРОСС/ 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram