Стотици задържани в четвъртата нощ на размирици във Франция

Френската полиция е арестувала над 1300 души в цялата страна по време на четвъртата поредна нощ на безредици, съобщиха от въотрешното министерство. Повод за размириците стана убийството на тийнейджър от полицията при пътна проверка в парижко предградие.

Днес е погребението на 17-годишния Наел, чието убийство от полицай,отприщи вълната от насилие. Уличните демонстрации в много градове са забранени.

Франция разположи 45 000 служители на реда през нощта, подкрепени от бронирани коли и хеликоптери за наблюдение. 

Ранени са близо 80 полицаи.

Повече от 2500 обществени сгради и над 1300 автомобила са горели във Франция през изминалата нощ въпреки безпрецедентните мерки на полицията и специалните части. Безредиците бяха по-бързо овладени в Париж, но сцените на насилие, палежи и особено грабежи на магазини белязаха нощта навсякъде из страната. Метежниците действат на разпръснати групи от по няколко десетки души, което затруднява полицията. 

Близо до Лион седем полицаи са ранени с ловна пушка. Марсилия стана едно от главните огнища на размирици.

Марсилия стана едно от главните огнища на среднощното насилие. Кметът на града поиска спешна допълнителна помощ, в разправата с безредиците са се включили и специални части. Правителството осигури бронирани коли и 29 хеликоптера за наблюдение в страната.

„Републиката ще победи“ – заяви вътрешният министър Жерал Дарманен, който посети силите на реда в предградието Мант ла Жоли край столицата.

Френският национален отбор по футбол излезе с призив за успокояване на напрежението и спиране на насилието. 

Следобед в Нантер ще бъде погребан 17- годишният Наел, чиято смърт от полицейски изстрел отприщи вълната от насилие. Уличните демонстрации в много градове са забранени. Отменени са концерти и други събития, но колоездачната обиколка на Франция ще започне днес въпреки мерките.

БНР

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram