Булгаргаз предлага по-ниска цена за газа за юли

„Булгаргаз“ обяви своето окончателно предложение  за цена на природния газ за месец юли. Дружеството иска той да поевтинее с около 8 процента през юли и да се продава на цена 60,58 лв за мегаватчас. Това станя ясно от съобщение на пресцентъра на „Булгаргаз“ АД.

Шефът на дружеството Деница Златева на участва в заседание на Комисията по енергийно и водно регулиране (КЕВР) на 28 юни, на което бе обсъдена цената на синьото гориво.

Златева поясни, че първоначалните разчети са сочели понижение с 12 на сто, но междувременно на международните борси газът поскъпнал, което се отразило и на цените у нас. По думите й се наблюдава ръст на ценообразуващия борсов индекс ETF месец напред, който „Булгаргаз“ използва и при формиране на регулираната цена. Ако днес трябваше да подадем актуализирано заявление, разликата щеше да бъде само с 4%. Тоест при 19% ръст на борсовия индекс, разликата се изразява в 4% ръст на прогнозната цена, уточнява Златева.

Председателят на КЕВР Иван Иванов тогава посочи, че повишението на борсите не се отразява в пълния си размер на цените у нас, тъй като в микса с по-голяма тежест са доставките от Азербайджан. Според него това показва полезността на договора, който имаме с Азербайджан който е буквално като котва за цената.

news.bg

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram