Синдикатите по света бойкотират доставките на оръжие за Израел

Малко след началото на войната срещу Газа палестинските профсъюзи призоваха колегите си по света за бойкот на доставките на оръжие за Израел. Този призив оттекна в много страни, а списъкът от държави нараства с всеки изминал ден.

„Тъй като Израел ескалира военната си кампания, палестинските профсъюзи призовават нашите колеги в международен план и всички хора със съвест да сложат край на всички форми на съучастие в престъпленията на Израел – най-спешно спиране на търговията с оръжие с Израел, както и на цялото финансиране и военни изследвания. Времето за действие е сега – животът на палестинците виси на косъм“, се казва в съобщението.

Белгийските синдикати бяха първите, които подкрепиха призива. В съвместно съобщение за пресата те призоваха за спиране на доставките на оръжие, предназначени за Израел. Те отказват да допринесат за убийството на невинни жертви и призовават за незабавно прекратяване на огъня.

„Ние, различните синдикати, активни в сектора на наземното обслужване, призоваваме нашите членове повече да не се обслужват полети, превозващи военни материали за Палестина/Израел, тъй като имаше ясни споразумения и правила в началото на конфликта между Русия и Украйна“.

Белгийският пример беше последван и в други страни.

В Съединените щати част от Обединените автомобилни работници (UAW), които в момента водят ожесточена битка за увеличение на заплатите, призовават за бойкот на Израел.

„С ужас наблюдаваме как САЩ изпращат американски войски да помогнат при израелската сухопътна инвазия в Газа. Скърбим за загубата на цивилни жертви. Ние категорично отхвърляме подкрепата на САЩ за израелския режим в продължаващия геноцид над палестинците, който е убил над 7000 души (11 000 към 12 ноември – б.а.) и е ранил още 16 000 при въздушни удари от 7 октомври, и е прекъснал водата, храната и електрозахранването на населението на Газа.

Призоваваме UAW да одобри и приложи бойкот и санкции“.

Британските United Tech & Allied Workers of the United Kingdom and Northern Ireland (UTAW-CWU) се присъединиха към призивите на палестинските профсъюзи да се предприемат конкретни действия срещу доставките на оръжие за Израел.

Централният синдикален съвет на Индия (AICCTU), който представлява повече от 600 000 работници, апелира синдикатите за бойкот на доставките на оръжие за Израел: „Ние изразяваме пълната си подкрепа за призива на палестинските профсъюзи към всички работници по света и техните съюзи да се обединят и бойкотират производството или зареждането на оръжия и военно оборудване, предназначени за Израел и неговата брутална война.“

В Бразилия CUT, най-голямата синдикална федерация, представляваща повече от 7,4 милиона работници, прие резолюция, обещаваща подкрепа за палестинците.

Канадският съюз на държавните служители (CUPE), най-големият синдикат в страната със 75 000 членове, също прие резолюция в знак на солидарност с палестинския народ, включително призив към правителството да „прекрати продажбата на оръжие на Израел“.

В Япония Националният железопътен съюз на град Чиба (1 милион жители) също отговари на призива на палестинските съюзи. Японското правителство планира да достави оръжия и финансова помощ на Израел. Железопътната асоциация иска да предотврати това: „Ние от все сърце подкрепяме борбата на палестинския народ.“

В Колумбия съюзът на миньорите иска спиране на доставките на всички минерали и горива за Израел:

„Както отбеляза генералният секретар на ООН Антониу Гутериш, тези събития „не идват във вакуум“. Палестинският народ е подложен на 56 години задушаваща окупация. Те са виждали земята си постоянно поглъщана от [израелски] селища и измъчвана от насилие.

Икономиката им е задушена, хората им са разселени, а домовете им разрушени. Надеждите им за политическо решение на тежкото им положение избледняват.

Отговорът на израелското правителство е описан от президента Густаво Петро като ситуация, подобна на тази, която е преживяна в нацистките концентрационни лагери. Това е геноцид. В светлината на това варварство нашият президент вчера отзова колумбийския посланик в Израел за консултации.

Ние напълно подкрепяме тези решения и насърчаваме правителството да спре доставките на колумбийски въглища и всички метали и минерали за Израел като лост за незабавно прекратяване на огъня, както се изисква от гражданското общество, организациите за защита на правата на човека, църквите и ние се присъединяваме като синдикална организация.

Прекратете огъня сега!“, призовават колумбийските профсъюзи.

В Барселона пристанищните работници решиха да не позволяват изпращането на военни материали за войната в Ивицата Газа. Те правят това с „единствената цел да защитят цивилното население. Никоя причина не оправдава жертвите сред цивилните.“

Докерите смятат за колективно „задължение“ да защитават Всеобщата декларация за правата на човека „със зъби и нокти“. Те критикуват факта, че много държави изглежда са забравили, че са подписали Декларацията. Те посочват, че тези човешки права „в момента се нарушават в Украйна, Израел и палестинските територии“.

Докерите призовават за незабавно прекратяване на огъня и мирни решения на различните конфликти.

В Полша най-голямата конфедерация на профсъюзите (OPZZ) призовава за прекратяване на военното сътрудничество с Израел.

Източник: Обективно бг

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram