САЩ са за бързо приемане на Северна Македония в ЕС. Насърчиха диалога с България

По-малко от две седмици преди македонският парламент да реши дали да стартира процедурата за конституционни промени, САЩ насърчиха диалога между правителствата в София и Скопие за разрешаване на различията и подкрепиха бързото приемане на Северна Македония в ЕС.

С промените в основния закон на Северна Македония трябва да бъдат вкарани и българите, което е основното изискване на България, за да може югозападната ни съседка да започне реални преговори за членство в ЕС.

„САЩ силно подкрепят пълната интеграция на РСМ в ЕС. ЕС със Западните Балкани, включително и Северна Македония, ще бъде по-силен и по-проспериращ. Ние окуражаваме диалога между правителствата на България и РС Македония за намиране на решение на различията им, както и изпълнението на вече постигнатите договори. Подкрепяме и бързия подход на РСМ“, казаха от Държавния департамент на САЩ пред радио “Гласът на Америка“.

Засега обаче най-голямата опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ не подкрепя промените, за които са нужни две трети мнозинство. В 120-местния парламент ВМРО-ДПМНЕ има 44 депутати. Очаква се на 18 август парламентът да реши дали за започне процедурата.

По-рано специалният представител на САЩ за Западните Балкани Габриел Ескобар заяви, че САЩ подкрепят конституционните промени, които Северна Македония трябва да приеме, за да продължи своя курс към интеграция в Европейския съюз.

На 18 август македонските депутати ще трябва да решат дали да започнат процедурата.

Ако решението бъде гласувано с мнозинство от две-трети, Събранието ще изпрати заключението до правителството със срок, в който кабинетът да изготви чернова на промените. Тази чернова ще бъда изпратена обратно до Събранието, след което ще са необходими две гласувания от по 80 депутати за приемането на промените.

ВМРО-ДПМНЕ развива мощна антибългарска кампания, като основните опорки срещу конституционните промени са, че страната ще бъде “българизирана“ и ще си изгуби идентичността.

За присъединяването на Северна Македония има бърза писта, като се смята, че това може да се случи 2030 година. 

Медиапул

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram