САЩ обявиха за шпионин човека, който обвини Хънтър Байдън в корупция

Федерален прокурор в Ню Йорк повдигна обвинения в шпионаж в полза на Китай на ръководител на мозъчен тръст с двойно американско и израелско гражданство, който обвини Хънтър Байдън, син на президента на САЩ Джо Байдън, в корупция, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

57-годишният Гал Луфт, директор на мозъчния тръст Институт за анализи на глобалната сигурност, който се занимава с въпроси на енергетиката, е обвинен в „заговор с други лица за насърчаване на интересите на Китай като агент, без да се регистрира като чуждестранен агент, както се изисква от законодателството на САЩ“.

Луфт също е обвинен също за „трафик на оръжия“, „нарушения на санкции срещу Иран“ и за „фалшиви декларации пред федерални агенти“.

Той беше арестуван в Кипър през февруари 2023 г., но сега се укрива, след като беше освободен под гаранция в очакване на екстрадиция, уточнява американското министерство на правосъдието.

По най-тежките обвинения Луфт е заплашен от до 20 години затвор.

Гал Луфт, който е работил като съветник на китайската държавна енергийна компания „Си И Еф Си“ (CEFC), от няколко години обвинява Хънтър Байдън, че тайно е приел милиони долари от тази компания. Във видео, публикувано от в. „Ню Йорк пост“ на 5 юли, той твърди, че е споделил тази информация с двама американски федерални прокурори и четирима агенти на ФБР в Брюксел през март 2019 г.

Няколко конгресмени консерватори призовават Луфт да свидетелства пред Конгреса.

„Той е ключов свидетел“, каза сенаторът републиканец Рон Джонсън пред телевизия „Фокс нюз“. „Трябва да му осигурим имунитет, за да може да свидетелства и да разкаже историята си“, допълни сенаторът.

„Гал Луфт е изключително достоверен свидетел на корупцията на семейство Байдън“, написа в Туитър конгресменът републиканец  Джеймс Комър.

През май конгресмени републиканци от парламентарна комисия, натоварена с контрола над изпълнителната власт, публикуваха доклад, в който се твърди, че членовете на семейството на Джо Байдън и техните сътрудници са получили близо 10 млн. долара от чуждестранни компании, включително китайски и румънски. Тези обвинения са част от дългогодишна кампания, насочена към съмнителните сделки на Хънтър Байдън, предизвикващия противоречиви коментари син на президента на САЩ. Републиканците го обвиняват, че е използвал името на баща си, когато последният беше вицепрезидент на Барак Обама (2009-2017 г.), за да сключи съмнителни договори в няколко държави.

Гласове

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram