РС Македония стартира процедурата за вписване на българите в Конституцията

Правителството на Северна Македония стартира процедура за вписването на българите в Конституцията – едно от условията югозападната ни съседка да започне втората фаза на преговорите за присъединяване с Европейския съюз до края на тази година, отбелязва скопското електронно издание „Локално“, цитирано от „Фокус“.

Във вторник правителството на премиера Димитър Ковачевски прие текста на предложението за насоки за промени в Конституцията и взе решение да внесе документа в парламента.

Северна Македония започна първата фаза на преговорите с Европейския съюз през юли миналата година в Брюксел, но за да премине към втората фаза и да започне да отваря глави, трябва да включи българите в Конституцията до края на скрининга (който се очаква през ноември ). Управляващата в Скопие коалиция няма необходимата подкрепа от опозицията, която всеки ден повтаря, че „не е съгласна на промени по българския диктат“, припомнят от редакцията.

Предложението за конституционни изменения е изготвено въз основа на заключенията на парламента, приети на сесията, проведена на 16 юли 2022 г., и се позовават на заключенията на Съвета на ЕС, общата позиция и встъпителното изявление на ЕС на политическото заседание на Междуправителствената конференция за присъединяване на РСМ към Общността.

Подчертава се, че в съответствие със стратегическата си решимост за пълноправно членство в ЕС, Северна Македония е решена да изпълни задълженията, поети в рамките на преговорите за присъединяване с Европейския съюз, които започнаха с провеждането на първата Междуправителствена конференция през юли миналата година.

Промените се отнасят до включване на българите в преамбюла и членове 49 и 78 от Конституцията, припомня изданието.

Според предложението в текста: „Гражданите на Република Северна Македония, македонският народ, част от албанския народ, турския народ, влашкия народ, сръбския народ, ромския народ, босненският народ и др.“ трябва да се постави запетая и се добави: „българския народ, хърватския народ, черногорския народ, словенския народ, еврейския народ и египетския народ“.
ДАРИК

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram