Президентът Болсонаро в кампания срещу ваксините

Бразилският президент отново заяви, че няма да се ваксинира и подкопава доверието във ваксината, разработена от „Пфайзер“ и „Бионтех“, разрешена в европейските страни от понеделник. Той предупреждава за риска ваксинираните да се превърнат в „крокодил“, „брадата жена“ или „мъж с женствен глас”, пише „Фигаро“.


Кампанията за ваксинацията, планирана за следващите няколко седмици, би трябвало да даде надежда, тъй като вирусът вече е убил близо 188 хил. бразилци. Но тя се превърна в политически залог поради отрицанието на президента и немарливостта на правителството, пише спец. пратеник на „Фигаро“ в Рио де Жанейро. От началото на пандемията Джаир Болсонаро омаловажава последиците от „малкото грипче“, отхвърля социалните мерки за дистанциране и носенето на маски и защитава предписването на хидроксихлорохин. Днес той води открита кампания срещу ваксинацията. 

„Няма да се ваксинирам. Точка”, повтаря президентът, който осъжда ваксинацията, след като Върховният съд на страната иска да я направи задължителна. „Ние не сме нито във Венецуела, нито в Куба“, протестира Болсонаро. В своя колоритен стил, той дискредитира ваксината, разработена от „Пфайзер“ и „Бионтех“, разрешена от понеделник в европейските страни, като предупреждава за риска ваксинираните да се превърнат в „крокодил“, „брадата жена“ или „мъж с женствен глас”.

Тази страна с 212 милиона жители обаче има признат опит и ноу-хау в производството на ваксини и кампаниите за ваксиниране, благодарение на известни изследователски институти, като „Бутантан“ в Сао Пауло и „Фиокруз“ в Рио. 
„Обикновено степента на покритие на ваксините е много висока в Бразилия, защото бразилският народ има доверие. Но когато президентът казва, че няма да бъде ваксиниран, това създава голямо объркване сред хората”, възмущава се лекарят и изследовател във „Фиокруз“ Маргарет Далкалмо, която бе определена за една от бразилките на годината от списание „Истое“ за неуморната си работа в полза на науката. Процентът на бразилците, готови да бъдат ваксинирани, е спаднал от 89% през август на 73% през декември, посочва още „Фигаро“.

Въпреки участието на Бразилия в проучванията на няколко ваксини („Фиокруз“ с „АстреЗенека“/Оксфорд и „Бутантан“ със „Синовак“), „ние много закъсняхме в преговорите с лабораториите. Изпуснахме влака”, оплаква се изследователката.

Гласове

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram