Полският президент сравни поведението на Украйна с отчаянието на удавник

Украйна се държи като удавник, хващайки се отчаяно за всички възможности, но Полша има право да се защити от евентуални щети. Това мнение изрази на 19 септември президентът на републиката Анджей Дуда, коментирайки пред журналисти едностранната забрана за внос на украинско зърно, съобщава ТАСС.

„Украйна се държи като удавник, хващайки се за всичко, но ние, помагайки й, имаме право да се защитим от вреда“, каза президентът пред репортери след речта си на Общото събрание на ООН в Ню Йорк. „Разбира се, трябва да действаме така, че да се предпазим от вреда, тъй като давещият се няма да получи помощ, ако ни удави с него. Това означава, че трябва да защитим интересите си и ще го направим ефективно и решително“, продължи Дуда.

През април България, Унгария, Полша, Румъния и Словакия забраниха вноса на зърно и други видове селскостопански продукти от Украйна. По-късно те отмениха тези мерки в замяна на решението на Европейската комисия да наложи първо до 5 юни и след това до 15 септември ембарго върху доставките на пшеница, царевица, рапица и слънчогледово семе от Украйна. Президентът Владимир Зеленски заяви, че Киев е категорично против по-нататъшни ограничения върху износа на зърно. Според него по този начин ЕК нарушава разпоредбите на споразумението за асоцииране и условията на свободния пазар, затова Украйна е готова да защитава правата си в съда. 

На 15 септември Европейската комисия не удължи ембаргото върху доставките на зърно и други видове селскостопански продукти от Украйна. След това Унгария, Полша и Словакия обявиха едностранна забрана на вноса на украинско зърно. В тази връзка Киев подаде жалба до СТО.

Конфликтът между Украйна и Полша, който избухна заради износа на зърно, не е последният, предстоят нови търговски войни, каза пред журналисти говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. Той подчерта, че „украинският режим ще продължи да демонстрира своя начин на поведение и ще бъде все по-малко харесван от европейците, дори от такива народи като поляците и балтийските държави“. „Продължението на всички тези конфликти предстои“, смята Песков.

Източник: БТА, „Гласове“

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram