ООН прие резолюция, в която осъжда анексирането на украинските територии от Русия

Общото събрание на ООН днес прие с голямо мнозинство резолюция, която осъжда руските „опити за незаконно анексиране“ на четирите частично окупирани области в Украйна и призовава всички страни да не признават тези територии за част от Русия, предаде Ройтерс.

Резолюцията бе подкрепена от 143 от общо 193 държави.

В текста се изразява и подкрепа за суверенитета, независимостта, единството и териториалната цялост на Украйна в рамките на международно признатите ѝ граници.

Само 4 страни подкрепиха Русия, гласувайки „против“ – Сирия, Никарагуа, Северна Корея и Беларус. 

Трийсет и пет държави гласуваха „въздържал се“, в това число и стратегическият партньор на Русия – Китай, а останалите страни не участваха във вота.  

Постоянният представител на Украйна в ООН Сергий Кислица нарече вота „изумителен“ и „исторически момент“, а постоянната представителка на САЩ Линда Томас-Грийнфийлд  – „паметен ден“.

Посланикът на ЕС в ООН Олоф Ског каза, че приемането на резолюцията е „кънтящо послание до Русия, че тя е и остава изолирана“.

Предложената от Запада резолюция е отговор на обявеното от Русия миналия месец анексиране на украинските области Донецк, Луганск, Херсон и Запорожие. Москва действа след организирани от Кремъл „референдуми“, които Украйна, така и съюзниците ѝ отхвърлиха като „фалшиви“.

По време на двудневните дебати в Ню Йорк бяха отправени много обвинения срещу Русия в нарушаване на ключови принципи на Устава на ООН, свързани със зачитането на суверенитета и териториалната цялост на всички страни членки на световната организация.

Томас-Грийнфийлд заяви, че ООН е била създадена върху руините от Втората световна война с идеята, че никога повече няма да бъде позволено на една страна да завзема територия на друга със сила.

По-късно американската постоянна представителка заяви пред журналисти, че в очите на света и на ООН границите на Украйна остават непроменени.

„Резолюцията изпраща изключително важен сигнал към Москва и към всички: няма значение дали сте голяма или малка, богата или бедна, стара или нова страна. Ако сте част от ООН, вашите граници са си ваши и са защитени от международното право и те не могат да бъдат преначертани от никой друг със сила“, каза Томас-Грийнфийлд. 

Изненада предизвика подкрепата от страна на Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства и други членове на Съвета за сътрудничество в Залива, както и на Бразилия.

Постоянният представител на Русия в ООН Василий Небензя  призова страните да гласуват против резолюцията, като я нарече „политизиран и открито провокативен документ“ и заклейми нейните вносители като „безскрупулни западни изнудвачи“. Той изрази съжалението си, че вотът не е бил таен, както настояваше Русия. 

Небензя повтори твърденията на Москва, че референдумите са валидни и заяви, че „населението на тези области не иска да се върне в Украйна“.

Четирите държави, които се присъединиха към Русия и гласуваха „против“, бяха Северна Корея, Беларус, Сирия и Никарагуа.

Сред 35-те държави, които се въздържаха, имаше 19 африкански страни. Китай, Индия, Пакистан и Куба също гласуваха „въздържал се“.


Източник БТА, Епицентър.БГ 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram